En toch zijn mannen slimmer dan vrouwen

Wetenschappelijk bewezen: mannen denken sneller en zijn slimmer dan vrouwen

Meisjes mogen betere studieresultaten boeken dan jongens en vrouwen mogen dan een talent hebben voor het doen van twee dingen tegelijk, maar dat ligt allemaal niet aan de capaciteit van de hersenen. Want wetenschappers hebben ontdekt dat de hersens van een man sneller werken dan die van de vrouw. En dat speelt een rol bij het intelligentiepeil.

Ik heb het altijd al geweten.

Tot die conclusie kwamen vorsers in Canada die 186 mannelijke en 201 vrouwelijke studenten onder de loepe namen en onderwierpen aan allerhande denkproeven. Ook maten ze de lengte van het hoofd van de proefkonijnen om de afstand te schatten die impulsen moeten afleggen tussen het oog en de visuele cortex in de hersenen en gebruikten ze elektrodes om na te gaan hoe lang het duurde voordat een beeld van het oog naar die visuele cortex flitst.
Dat bracht de onderzoeksleiders, psychologen Philip Vernon en Andrew Johnson en zoöloog Edward Reed, tot de bevinding dat de impulsen bij mannen sneller door de hersenen raasden dan bij vrouwen. Concreet gesproken stuurden de mannelijke hersencellen die impulsen 4 procent sneller door, wat in de woorden van de onderzoekers neerkomt op ‘een verrassend groot verschil tussen de geslachten’.
Hoe dat komt is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met het feit dat de cellen in de hersenen van de man bedekt zijn met een iets dikker laagje myeline, een vettige stof die de zenuwen beschermt en de geleiding bevordert. Daarnaast denken de researchers ook dat “het verschil ook een gevolg kan zijn van het feit dat de ‘witte’ hersencellen bij mannen tijdens de pubertijd sneller tot ontwikkeling komen”.

Dat mogen voorlopig nog speculaties zijn, wel zeker is dat dit onderzoek in wetenschappelijke kringen voor de nodige opschudding zal zorgen, vooral omdat het feit dat mannenhersenen ‘sneller kunnen denken’ de man een intellectueel voordeel zou bezorgen. En hoe gevoelig dergelijke ‘sekseverschillen’ liggen bleek onlangs nog uit het onderzoek naar de vraag waarop vrouwen minder goed kaart lezen en uit de rel rond de rector van de Harvard-universiteit, die durfde te zeggen dat vrouwen een aangeboren intellectuele achterstand hebben op mannen. De Canadese onderzoekers zijn alvast zo geschrokken van de verwachte opwinding, dat ze elk verder commentaar weigeren. (belga)

(via)

Glenn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *