Belgium History X

Sorry, sorry, sorry waren de woorden van Van Themsche gisteren op het proces dat tegen hem loopt voor dubbele moord, poging tot moord én met verzwaring van racisme. Is zijn eerste spijtbetuiging uit opportunisme of gaat het om pure emotie? Wellicht een combinatie van de twee. Vooreerst komt uit het onderzoek ook naar boven dat Hans gepest werd als twaalfjarige jongen door allochtonen. Dat verklaart wellicht zijn vreemdelingenhaat en dit zal terecht ook als een belangrijk motief worden beschouwd. Hans was een gebroken eenzaat, hij was zeker niet psychologisch ziek. Hij is opgegroeid in een normaal Vlaams gezin, heeft zelfs een meer dan behoorlijk IQ. Het gaat hier om een gekwetste achttien jarige jongen, vervuld van haat. Het is die haat die hem fataal is geworden. Het rook-incident waardoor hij van het internaat zou vliegen, was de druppel die de emmer deed overlopen. Gewapend is hij dan maar als een dolle schutter in het rond beginnen te knallen om vervolgens de ideale dood tegemoet te lopen namelijk neergeschoten worden door een gewapende horde politieagenten. Het was hem bijna gelukt.

Er bestaat geen twijfel dat wat Hans heeft aangericht immoreel is. Hoe zwaar de straf zal zijn zal het proces wel uitwijzen. Zijn extreem rechtse sympathieën en fascinatie voor geweld zijn absoluut niet goed te keuren. Dit heeft niets meer met politiek te maken, des te meer met racisme en ontsporing. En dit racisme is ontstaan vanuit zijn haat. Weinig of geen liefde en affectiviteit zal een oorzaak zijn. Eigenlijk allemaal elementen die ik oppik uit de film die ik gisterenavond heb gezien: American History X. Ik denk een zeer relevante film nu. Een zeer mooie film ook. Ik zie behoorlijk wat gelijkenissen die ik eigenlijk al hiervoor heb opgesomd. Het racistische lied op zijn gsm dat gisteren in het onderzoek opdook en dat hij bovendien als een spelletje bestempelde, blijkt nu net van die film te zijn. Ironie alom.

3 thoughts on “Belgium History X”

 1. ‘Gebroken eenzaten’ zoals Hans kan je overal vinden, maar gelukkig knapt dat laatste touwtje redelijkheid niet bij iedereen.

  Ik weet niet goed wat ik van hem moet denken. Enerzijds is hij een moordenaar, van een 2-jarig kind nota bene! En hij beweerde dat hij haar doodde ‘om haar een trauma te besparen’. Toen ik dat hoorde wilde ik hem echt zien hangen aan een galg of zo.

  Maar anderzijds is hij, zoals je het noemt, een ‘gebroken eenzaat’ en is hij langzaam maar zeker op mentaal vlak zo aangetast dat uiteindelijk dat laatste beetje gezond verstand compleet weggevreten was… Als je hem naar een psychiater had gestuurd voor dit alles zou je medelijden met hem hebben. Veel erger vind ik mensen die bij hun volle verstand zijn en nutteloze haat tegen vreemden.

  Moet hij dan ten volle gestraft worden voor zijn daden? Ja!
  Is het zonde dat hij achter de tralies vliegt? Ook ja!

  Zoals ik al zei: er zijn nog mensen zoals hem geweest en die zijn ook gestraft geweest voor iets dat voor hun de enige oplossing bleek. Maar de vraag is wat je anders gaat doen?

  Ik blijf erbij dat het een echte zonde is die alleen kon verholpen worden als er tijdig psychische hulp bij kwam kijken. Maar de façade van zo’n mensen kan bedriegelijk zijn…

 2. Ik vind het altijd spijtig dat bij deze verschrikkelijke daden de mensen zelf zeer gewelddadige uitspraken beginnen te doen. Terwijl Van Temsche juist een aantal personen heeft doodgeschoten, begint onze medemens al: Hang ’em op, voer de doodstraf terug in, levend villen, ze zouden hem zelf moeten doodschieten, enz…

  Hier keren we terug in de tijd, waar geweld met geweld werd bestreden en dan komt er uiteindelijk geen einde aan. Ik ben er trots op dat we in een land wonen dat de doodstraf heeft afgeschaft. Er bestaat geen misdaad zo erg die ons als medemens het recht geeft om ZELF iemand zijn leven af te nemen. Sorry, maar dan ben je zelf even slecht. We leven in een “vrij” beschaafde wereld, laten we dat dan ook maar zo houden…

  Ik zou mezelf waarschijnlijk ook niet in toom kunnen houden als ze mijn tweejarige dochter hetzelfde zouden aandoen, maar de familie kan nu eenmaal niet subjectief oordelen en het is niet aan die mensen om een vonnis te vellen, dat is de taak van ons gerecht. Ik gruwel van uitspraken als, “ik wel hem zien boeten voor wat hij gedaan heeft, recht moet geschieden!!, geef hem levenslang” Pas op, begrijp me niet verkeerd, ik begrijp die mensen, maar ik hou niet van het subjectieve karakter van hun door haat en wraak gedreven uitspraken. Hoe slecht die persoon ook is, hij verdient zijn eerlijk proces…

  Verder is er de kwestie van (on)toerekeningsvatbaarheid. Laten we hopen dat hij toerekeningsvatbaar wordt verklaard. Anders zie je hem verdwijnen in een kliniek en komt hij na enkele jaren weer vrij doordat men hem als genezen verklaard. Als je hem in de gevangenis opsluit dan doe je het best voor levenslang want wees gerust, beter zal hij er niet uitkomen hoor. Ik geloof nog steeds in heropvoeding, zeker voor jonge delinquenten. Maar toch vind ik deze misdaad eigenlijk te ver gaan. Het is te ziek…

 3. Maar anderzijds is hij, zoals je het noemt, een ‘gebroken eenzaat’ en is hij langzaam maar zeker op mentaal vlak zo aangetast dat uiteindelijk dat laatste beetje gezond verstand compleet weggevreten was… Als je hem naar een psychiater had gestuurd voor dit alles zou je medelijden met hem hebben. Veel erger vind ik mensen die bij hun volle verstand zijn en nutteloze haat tegen vreemden.

  Denk het ook, ik denk dat hij vooral hulp nodig had, in de vorm van aandacht van thuis bijvoorbeeld.

  Als je hoort dat alle oprechtheid ontbrak in zijn betuigingen jegens de andere partijen begin ik toch te twijfelen of hij wel écht mentaal was aangetast. Vandaag echter hoor ik dat hij toch zachtjes begon te huilen toen Songul Koç haar verhaal deed. Ik vraag me toch nog af waarom hij zoiets gruwelijks heeft gedaan! Is hij echt een racist? Had hij aandacht nodig? Is het uit machteloosheid omdat alles te veel werd? Of is het doodgewoon een combinatie van factoren?

  En hopelijk verklaren ze hem inderdaad toerekeningsvatbaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *