Koppelwerkwoorden

Iedereen kent ze wel, koppelwerkwoorden. Ja inderdaad, werkwoorden zoals schijnen, lijken, blijven, zijn enzovoort. Maar het concept dat blijkt niet altijd zo evident te zijn. Daarstraks in het college economisch Duits bijvoorbeeld. De docent vroeg iemand naar waar het koppelwerkwoord in de zin stond. Het werd al vlug duidelijk dat de persoon in kwestie niets meer van zinsontleding begreep. De vrouwelijke docent deed nochtans haar uiterste best om het de voorbije lessen met hand en tand uit te leggen. Waar staat het onderwerp en de persoonsvorm? kregen we meermaals te horen. Het was nodig want de resultaten van de herhalingsoefening waren ondermaats.

Wel, in de lagere school, ja zelfs in het middelbaar zag ik nooit het nut in van zinsontleding. Maar zaken zoals meewerkend voorwerp, de persoonsvorm, koppelwerkwoorden blijven cruciaal zie ik nu in. Tegen iemand die Latijn heeft gestudeerd hoef ik dat wellicht niet uit te leggen. Als je die concepten niet actief toepast vervagen die ideeën erachter en dan blijkt het allemaal niet meer zo evident te zijn. En inderdaad: op een universiteit kom je dan mensen tegen die niet meer weten waarover het gaat. Ik denk dat dit een ernstig probleem is. Je moet zoiets actief toepassen anders leer je het nooit. Maar van een student die universitaire studies onderneemt wordt nu eenmaal niets verwacht, motivatie is bij vele studenten dan ook zoek.

Dus: het klinkt misschien belachelijk maar ik propageer een systeem van permanente evaluatie en zeker ook voor schriftelijke vaardigheden. Hoe kan je anders een taal fatsoenlijk leren?

De kwaliteit van het taalonderwijs lijkt er trouwens ook niet op vooruit te gaan. Aan de KUL wordt taal beschouwd als een keuzemodule in derde bachelor en je bent helemaal niet verplicht om dat verder in je curriculum op te nemen. Op de UA worden er ook vanaf dit jaar ernstige veranderingen doorgevoerd waardoor je in plaats van drie verplichte talen de mogelijkheid hebt om slechts twee talen te volgen. Een goede zaak denk ik omdat je nog meer keuzevrijheid hebt. In principe zou je dan gewoon Engels en Frans kunnen kiezen waardoor je niet per se met Duits en Spaans in contact hoeft te komen. Maar uiteindelijk: je weet toch nooit waar je terecht komt als toekomstig handelsingenieur. Ooit sta je pardoes tegenover een Duitstalige of een Spanjaard en wat dan? Het lijkt wel of men nu redeneert dat men de taal-aspecten te veel heeft overschat in het verleden. Het voelt toch allemaal niet zo goed aan. Of redeneert men dat iedereen de Engelse taal machtig is? Die factor had ik nog niet overwogen.

I Am Falling Slowly

Vandaag heb ik een ontzettend fascinerende Ierse rockband ontdekt. Plaats ze in het rijtje tussen Coldplay maar ik herken er ook een Damien Rice in. Hun album The Cost kon me meteen smaken en het smaakt naar meer. Een heel mooi nummer dat er toch wel uitspringt is het volgende.

Oordeel zelf en geniet van de weemoedige klanken.

Zo zo

Mijn dagen zijn zo gevuld:

  • Gisteren: feesten met VDK in Gent
  • Vandaag: terugreis naar Antwerpen en crashen
  • Morgen: werken in ‘t Kruidvat van Wijnegem Shopping Center
  • Zondag: optreden Across Five Aprils in Sint-Niklaas en deadline presentatie economisch Frans

Zo is dat.

Steven Feys: de ontknoping?

Hij houdt de Vlaamse blogosfeer nu al bijna twee maanden bezig, die Steven Feys, de arrogante en zelfverklaarde marketinggenie. Er worden scenarios uitgeschreven maar ook humor mag niet ontbreken. Enfin, ik ga het fenomeen niet helemaal navertellen wat het is ronduit belachelijk. Lees het zelf maar tot in het miniemste detail na op de Feys-wiki.

Wat echter interessanter is, is het volgende. Gisteren is er namelijk een nieuwe aanwijzing opgedoken. Ik geef toe, ik vond het allemaal wat overroepen. Heisa voor niets. Maar toch, de recent opgedoken cryptische aanwijzing door middel van initialen heeft mijn aandacht doen afdwalen naar het mysterie rond Steven Feys. De initialen geanalyseerd zijnde, zou het gaan om ene Bart De Waele, iemand die bij de webdesign-firma Netlash zou werken.

Netlash, heel toevallig gevestigd in Gent, werkt aan een project MetaTale genaamd. Dit is een soort tool dat het Vlaams-blogland analyseert. Pure marketing zeg ik u. Feys zijn blog handelt, heel toevallig, ook over marketing. En communicatie. Metatale gaat over pageranking en SEO enzovoort. Die dingen.

En dan hebben we nog de volgende hoogmoedige zinsnede, Feys-gewijs:

Ik sloeg de koffie af, want ondertussen kwam er een SOS van de mafkegels in Hannover.

En dan heb ik het voorgaande, meteen gelinkt aan dit bericht, over een mysterieuze blogactie.

Weet je, nuchter als ik ben: het lijkt me allemaal heel doorzichtig. Ik wil niet speculeren maar heb een vrij groot vermoeden dat de marketingjongens van Netlash /MetaTale achter heel de heisa zitten.

Er hebben enorm veel mensen gelinkt naar die blog van die marketingprutser, ja zelfs ik spendeer kostbare tijd aan hem. Heel bloggend Vlaanderen zet elkaar op een verkeerd spoor, als een kip zonder kop, tot gejuich van de mensen achter de campagne uiteraard. Welnu, ze hebben zich er niet sympathieker opgemaakt, maar ik vind dit eigenlijk best getuigen van een goede marketingstrategie. En binnenkort gaat de media zich er mee bemoeien als hij het nog lang volhoudt. En dan is het helemaal naar de klote.

Ik denk alleen maar: we zijn er heel heel dichtbij.

Marokkaanse meisjes en breinloze taken

Zwaai deur van kot open, plof neer op stoel en zet laptop aan. Ik ben moe en het was me nogal een chaos vandaag in Kruidvat Wilrijk! Maar gelukkig: de bedienden, filiaal manager en kassierster waren heel vriendelijk. En ik en Asya, een Marokkaans meisje, hebben heel wat plezier beleefd bij het inscannen van de detergenten, massa’s tandenborstels, massa’s tandpasta en massa’s parfumerie-artikelen. Sommige roken heel lekker zoals de douche-gels van Adidas bijvoorbeeld. En zo hebben we orde op zaken gesteld, structuur in de chaos gebracht.

En ‘s middags kochten we elk zes koffiekoeken in de GB voor maar 2 euro en 70 centjes! Erg studentikoos. En we mochten ook nog nieuwe artikelen uitpakken en prijzen aanbrengen. Kerstballen, sterren enzovoort: inderdaad, het begin van de eindejaarskoorts is begonnen. En pikante panties en strings.

Oh boy, wat hebben wij wat ons geamuseerd en de brainless-taken weg-gelachen.

Conclusie van de dag: ook Marokkaanse meisjes kunnen ontzettend cool zijn.