Over Twitter

Ik kan het niet laten, niet omdat mensen uit mijn directe omgeving het wel of niet weten maar wel om hen de concepten achter twitter uit te leggen. En eigenlijk kom ik hier ook laat mee af, want twitter bestaat al sinds oktober 2006.
Simpel gezegd gaat Twitter erom dat je één vraag beantwoordt: wat ben je aan het doen? Dat moet je dan vertellen in 140 karakters. Bekijk het als IRC 2.0, of als een vorm van microblogging. Je kan dan dus mensen volgen met dezelfde interesses. Iedereen kan je volgen, maar als je je privacy op prijs stelt kan ook je account afschermen. En je kan live blijven aan de hand van IM zoals GoogleTalk, e-mail, ja je kan het zelfs mobiel via SMS tweets ontvangen voor als je even op de bus zit en je je verveelt. Dat is het geweldige twitter dus.

A waste of time zegt u?. Kijk maar naar de volgende slideshow, beter zou ik het niet kunnen visualiseren.

Zoals je ziet gebeurt er vanalles op twitter. Er wordt over alles gepraat op twitter en de aanwezigheid op grote evenementen zoals Super Tuesday, de Apple Keynote en de Spaanse verkiezingen zijn heel zichtbaar. Verschillende mensen hebben hun mening en inzichten uiteengezet en als het mij niet zou aanbelangen zou ik er ook niet over schrijven. Al die creativiteit en innovatie intrigeren mij: ik zie wat bewegen en opborrelen. ‘T is een nieuwe manier om het web te ervaren. Het is niet zomaar een marketing tool, het draait vooral om mensen. Je voelt je aanwezig en er is ook die affiniteit.Twitter heeft trouwens ook een fantastische API waardoor je alle functionaliteit kan gebruiken in jouw applicatie of zelfs extra functionaliteit kan toevoegen. Hier draait het wederom om de kracht van creativiteit. Kijk maar eens naar deze prachtige ideeën die zijn uitgewerkt: twittervision, twittermap, twitter100, qwitter, Twitterholic.com, TwitPic, StrawPoll en twit+ zijn maar enkele opmerkelijke voorbeelden. En dan heb je nog de verschillende clients voor allerlei platforms zoals onder andere Twitterific, Spaz, TwitterFox, Thincloud, thwirl en Hahlo. Als je twitter niet zo leuk vindt, zijn er heel wat alternatieven zoals Jaiku en Frazr. pownce gaat nog een stapje verder en staat ook nog filesharing toe. Of blippr dat twitter is voor reviews.

Heb je reeds twitter, volg me dan.

links for 2008-02-27

Wanneer je een eindeloze lus hebt in een ChangeListener()

Het heeft me toch een ruime hoeveelheid aan tijd gekost, daarom even het volgende, iets wat technischer item over Java en ChangeListener().

Toen ik met een ChangeListener() bezig was, die luisterde bij het verwisselen van tabs, stootte ik op het probleem dat de inhoud van elke tab volledig zou moeten vernieuwd worden. Dit betekent dat het JComponent dat meegegeven werd aan een JTabbedPane volledig opnieuw zou moeten gegenereerd worden en dat de tab dus verwijderd moet worden om vervolgens op dezelfde index terug in te voegen.

Het probleem stelde zich wanneer er een removeTabAt() aangeroepen werd omdat deze opnieuw een stateChanged() triggert terwijl er reeds een ChangeEvent actief was. Dit resulteerde in een oneindige lus. Na advies op het Sun forum werd mij de volgende oplossing aangereikt die ik graag met jullie wens te delen.

Er diende een flag toegevoegd te worden in de listener, in dit geval alreadyListening, om na te gaan of stateChanged reeds operatief is. Zo ja, dan mag er geen loadTab() uitgevoerd worden.

Hieronder de implementatie voor de ChangeListener():


tabbedPane.addChangeListener(new
ChangeListener() {
 public void stateChanged(ChangeEvent event) {
   if(!alreadyListening) {
    alreadyListening = true;
    int n = tabbedPane.getSelectedIndex();
    loadTab(n);
   alreadyListening = false;
  }
 }
});

De implementatie voor loadTab() ziet er als volgt uit:


private void loadTab(int n) {
 tabbedPane.removeTabAt(n);
 JComponent component = createComponent();
 tabbedPane.insertTab("Someting", icon, component, "Does nothing", n);
 tabbedPane.setSelectedIndex(n);
}

Let vooral dat ik in laatste stap een setSelectedIndex() aanroep op het JTabbedPane-object om de pointer terug op waarde n te plaatsen in plaats van de automatische n+1.

links for 2008-02-25

Verslagje FOSDEM

Om kwart na acht ben ik thuis vertrokken voor FOSDEM en ik geloof dat het rond elf uur was toen ik Glenn en Niels aankwamen op de franstalige vrije universiteit van Brussel.

Omdat we midden in een reeks van presentaties aankwamen, zetten we alles even op een rijtje en besloten eerst te lunchen: een pak friet van belgische bodem werd het. De eerste presentatie dan, die vond plaats in de Ruby & Rails devroom, ze handelde over RESTful best practices en werd gegeven door twee Fransmannen. De aula was helaas veel te klein en omdat wij al een beetje te laat waren moesten we noodgedwongen rechtop staan. Bovendien werd ik nog eens onwel ook waardoor ik persoonlijk weinig aan de toelichting heb gehad.
Een tweede presentatie dan ging over asset management in Drupal en werd gegeven door Wim Mostrey. Hoewel het maar een halfuur duurde, werd er een duidelijke, coherente uitleg gegeven hoe je met de asset module eender welk media type (YouTube filmpjes, foto’s die reeds op de server zijn geupload, PDF enzovoort) op een consistente manier kan embedden in Drupal. Heel verhelderend en interessant.
Presentatie drie handelde over CakePHP. De meest professionele presentatie van de dag, gegeven door de enthousiaste amerikaanse project manager himself. Verrijkend was bijvoorbeeld de CLI om Cake te bakken en de ver doorgedreven mogelijkheden op gebied van authentication en authorization tot validation.
Ten slotte werd het laatste uur opgevuld met een presentatie over Mozilla Mobile. Doel: Desktop Firefox op een smartphone of eender welk device krijgen: eind 2008 zou de eerste beta er moeten staan.

En zo eindigde het, toen hebben we onmiddellijk de bus genomen richting Brussel Centraal station waar er ons een vertraging opwachtte van een twintigtal minuten (danku daarvoor, NMBS). Een bezoek aan Quick maakte dat gelukkig goed. Volgend jaar ga ik uiteraard terug en hopelijk de volle drie dagen.

Oh ja: alle presentaties kunnen nog een keer nagekeken worden.

Buiten strijd

De dokter heeft me vijf dagen voorgeschreven. Tot vrijdag. En dat is niet in mijn voordeel. Het moet namelijk juist nu zijn dat ik het immens druk heb en ziek ben. Griep. Koorts, zware hoest, op mijn longen. En ja, alles komt dus samen hé. Nu ja, dat is ook een beetje men eigen schuld want ik wilde per se in mijn planning alles in het begin van de tweede semester plaatsen zodat ik voor de rest geen klop meer zou moeten doen, redeneerde ik. Tant pis. En de reden van mijn ziekte is ook mijn eigen schuld. Voortaan mezelf beter soigneren, niet meer aan nachtbrakerij doen en op regelmatige tijdstippen gezond eten zodat ik een betere weerstand opbouw.

Even opsommen: normaal moest ik gisteren mijn paper Engels inleveren maar dat is uitgesteld tot donderdag. Woensdagavond vindt de avond rond beleidsinformatica plaats maar ik betwijfel of ik tegen dan reeds bekwaam ben. Donderdagavond was ere een feestje gepland, dat ik sowieso al af moet zeggen. Zondag is het FOSDEM. En tegen volgende week moet de analysefase voor de besteladministratie af zijn en moet ik mijn referaat van Duits voorbrengen. Druk. Druk. Druk. En das dus buiten mijn proporties.

Nu mij bezighouden met films bekijken en boeken lezen. Iets anders zit er toch niet echt in.

De fundamenten zijn gelegd

Zo, de kogel is door de kerk. De eerste vergadering van IMBIT, waar ik al zo wild over schreef, is een feit. Ik moet zeggen, het kriebelde wel wat en ik was dan ook heel benieuwd. Uiteindelijk werd er méér dan aan mijn verwachtingen voldaan.

Ondanks de relatieve povere opkomst van 20 mensen, twijfel ik er niet meer aan dat het iets gaat worden. Alles werd nog eens tot in de puntjes uitgelegd waar we nu naar toe willen. De verantwoordelijken en werkgroepen voor Legal & Finance, Event Management, Public Relations, International Exchange, Media en Website werden één voor één samengesteld en er werd voor het eerst gesocialized. Ik heb tegen de meeste mensen wel iets kunnen zeggen en heb het gevoel dat iedereen er de volle 100% tegen aan wil gaan.

Uiteindelijk is de knoop doorgehakt en engageer ik me voor de website, maar (nog) niet als eindverantwoordelijke. Het is de bedoeling dat we een platform gaan bouwen bestaande uit forumsoftware, een gesofisticeerd profielensysteem en events. Dat dient dan geïntegreerd te worden tot één geheel. Hoe we het zullen aanpakken, daar zijn we nog niet over uit maar we gaan gretig gebruik maken van Open Source projecten zoals phpBB. Het platform moet alle functiegebieden gaan ondersteunen dus moet er ook efficiënte communicatie zijn over alle groepen heen. Het is vooral dat laatste, samen met het teamwork dat een grote uitdaging is.

Het staat allemaal nog wel in zijn kinderschoenen, maar de fundamenten zijn gelegd en de bouw kan beginnen. Eerst twijfelde ik over een aantal zaken zoals international exchange omdat het me te ambitieus leek. Toen men sprak over het netwerken met verschillende overkoepelende organisaties, lijkt niets meer onmogelijk en kunnen we misschien zelfs docenten laten overvliegen om over een bepaalde actuele problematiek binnen de beleidsinformatica te spreken. Jammer is wel het beperkte aanbod van buitenlandse academische opleidingen die het profiel van business & IT combineren.

Ik kan er nog lang over doorgaan, maar we staan er en ik zou althans fier zijn, dat over tien jaar de organisatie nog steeds operatief is, dat beleidsinformatica een erkende, aantrekkelijke richting is en dat wij kunnen zeggen dat we daar een significante bijdrage in hebben. Grondleggers, David en Kim hebben dat samen met de coördinatie van professoren Verelst en Mannaert goed gedaan!