Verslagje FOSDEM

Om kwart na acht ben ik thuis vertrokken voor FOSDEM en ik geloof dat het rond elf uur was toen ik Glenn en Niels aankwamen op de franstalige vrije universiteit van Brussel.

Omdat we midden in een reeks van presentaties aankwamen, zetten we alles even op een rijtje en besloten eerst te lunchen: een pak friet van belgische bodem werd het. De eerste presentatie dan, die vond plaats in de Ruby & Rails devroom, ze handelde over RESTful best practices en werd gegeven door twee Fransmannen. De aula was helaas veel te klein en omdat wij al een beetje te laat waren moesten we noodgedwongen rechtop staan. Bovendien werd ik nog eens onwel ook waardoor ik persoonlijk weinig aan de toelichting heb gehad.
Een tweede presentatie dan ging over asset management in Drupal en werd gegeven door Wim Mostrey. Hoewel het maar een halfuur duurde, werd er een duidelijke, coherente uitleg gegeven hoe je met de asset module eender welk media type (YouTube filmpjes, foto’s die reeds op de server zijn geupload, PDF enzovoort) op een consistente manier kan embedden in Drupal. Heel verhelderend en interessant.
Presentatie drie handelde over CakePHP. De meest professionele presentatie van de dag, gegeven door de enthousiaste amerikaanse project manager himself. Verrijkend was bijvoorbeeld de CLI om Cake te bakken en de ver doorgedreven mogelijkheden op gebied van authentication en authorization tot validation.
Ten slotte werd het laatste uur opgevuld met een presentatie over Mozilla Mobile. Doel: Desktop Firefox op een smartphone of eender welk device krijgen: eind 2008 zou de eerste beta er moeten staan.

En zo eindigde het, toen hebben we onmiddellijk de bus genomen richting Brussel Centraal station waar er ons een vertraging opwachtte van een twintigtal minuten (danku daarvoor, NMBS). Een bezoek aan Quick maakte dat gelukkig goed. Volgend jaar ga ik uiteraard terug en hopelijk de volle drie dagen.

Oh ja: alle presentaties kunnen nog een keer nagekeken worden.

One thought on “Verslagje FOSDEM”

  1. Was vrij teleurgesteld door Mozilla Mobile… Ze zullen nooit de market share van Opera oppeuzelen en ze zijn trouwens veel te laat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *