Verslag barcampgent 2008

Barcamp in Gent was fantastisch! Ik heb belachelijk veel bij kunnen leren van nieuwe, interessante mensen. Ervaren of minder ervaren sprekers wisselden elkaar af, maar de presentaties die ik gezien en gehoord heb waren stuk voor stuk vindingrijk. Daarnaast heb ik zelf ook een presentatie mogen geven.

Presentaties geven is een vaardigheid. Gelukkig kan je die vaardigheid verwerven door vallen en opstaan. Failing to practice is practicing to fail, is een quote van mijn prof Engels en ik kan dat beamen. En het is waar, dat sommige mensen geboren entertainers zijn, maar in mijn geval is dat niet zo. voor een groep spreken is niet echt mijn ding.

Mijn eigen presentatie handelde over hoe sociale netwerken waarde kunnen toevoegen aan het bedrijfsleven. Ondanks de technische problemen, het gestotter en de slechte timing (ik was nog maar in de helft van mijn uiteenzetting of de twintig minuten waren reeds voorbij) kan ik concluderen dat ik het er nog relatief goed van af het gebracht. Ik heb zelfs mijn papieren niet nodig gehad en de aanwezigen hebben mij goed bijgestaan. Oefening baart kunst, en ik wil een kunstenaar worden. Van mij part mogen er nog vele presentaties volgen.

De bedoeling van barcamp, is om bij te leren in een open, informele omgeving. En dat heb ik zeker gedaan. De volgende presentaties heb ik onder andere gevolgd.

 1. Webdesign: de middelmaat overstijgen
 2. The Myth of Self Organizing Teams
 3. Talking Stick
 4. Netlog over CSS & Javascript
 5. Luc zijn presentatie handelde over Vertical search engines
 6. Tom vertelde over Silverlight en DLR’s
 7. ruby on rails for a job site

Ik ben zeer tevreden over de organisatie. De catering was goed. Geen technische problemen. Voor iedereen een shirt. En dan de uitstekende omgeving met alle faciliteiten aanwezig. Kortom, alles was tot in de puntjes gepland. Danku voor alles.

Waarom ik van de Gecko engine houd

Velen die mij kennen weten dat ik mijn e-mail, feeds en kalender volledig web-based beheer. Software wordt dan gebruikt als een dienst en ik ben er ook vast van overtuigd dat er een mooie toekomst staat te wachten voor SaaS.

Ik maak dan ook gretig gebruik van de Google diensten. E-mails lees ik in Gmail. Die verwijder ik nooit zodat ik ze in de toekomst nog kan doorzoeken. Ondertussen heb ik een aardig archief opgebouwd (2000+). Verder beheer ik mijn ganse agenda inclusief taken, events en andere activiteiten in Google Calendar. Feeds tenslotte, worden met plezier gelezen in Google reader.

De reden dat ik voor Google heb gekozen is omdat deze het meest evident was. Ik maak me overigens ook geen zorgen over privacy issues zolang Google in het oog wordt gehouden door de FCC, dat is een andere kwestie immers. Wel is het zo dat Google diensten erg toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Ik heb nog nooit geweten dat één van hun diensten onbereikbaar was. Google kan zich zulke onregelmatigheden trouwens niet permitteren, want moesten hun diensten onderhevig zijn aan onregelmatigheden dan zou men al lang bij de concurrentie zijn gaan aankloppen. Kortom: mijn data is veilig in Google haar handen, mijn harde schijf echter is kwetsbaar.

Waarom het web-based houden dan? Eén van de meest aangevoerde argumenten is dat je de dienst onafhankelijk van tijd en plaats kan raadplegen. Wereldwijd. Een tweede reden voor mij echter, is dat ik gewoon alles in mijn browser doe. Geef mij Firefox en ik ben een tevreden man. Bovendien ben ik een multi-tasker. Gemiddeld staan er rond de twintig tabs open.
Ik vind het onaangenaam telkens een nieuwe desktop applicatie te hoeven starten voor elke taak afzonderlijk. Systeem prestaties bereiken dan pieken waardoor het systeem instabiel wordt. Het is daarom dat ik feeds en e-mails rechtstreeks lees in Firefox.

Begrijp me niet verkeerd. Het is niet zo dat ik gedurende heel mijn sessie tabs heb openstaan voor elke dienst afzonderlijk en dan voortdurend de pagina vernieuw. Als er een nieuwe e-mail of feed bericht binnenkomt word ik verwittigd door een notifier. En dat is nu juist de kracht van Firefox extensies. Ze zijn geschreven in XUL en worden net zoals Firefox gerenderd door de krachtige Gecko engine. Ofschoon Firefox wellicht uit meer dan 10 miljoen lijnen code bestaat is het enorm stabiel, zelfs als je meerdere extensies in combinatie gebruikt. Die stabiliteit is te wijden aan een hoge graad van hergebruik van de Gecko motor en als het aantal extensies beperkt blijft is het best doenbaar. Hoewel ik principieel voor modulariteit ben, worden, door Firefox uit te breiden met extensies voor gebruik als syndicatie tool en e-mail client, de modulariteit principes wel geschonden. Pragmatisch gezien is het perfect realiseerbaar. Het werkt gewoon.

Uiteindelijk werk ik zoveel mogelijk online, maar soms ben je gelimiteerd door bijvoorbeeld trage Javascript en een niet intuïtieve User Interface in Google Calendar. Gelukkig is er de desktop applicatie Sunbird dat ook werkt met Gecko.

RIA zijn hoe dan ook de toekomst, daar is geen twijfel aan. Maar bijvoorbeeld Adobe Air installeren voor meer interactive internet applicaties? Nee, danku. Mozilla doet haar werk goed met Gecko.

Nieuwe layout!

Belofte maakt schuld, en dus daarom *eindelijk* een verse layout. Ik heb volgende zaken doorgevoerd.

 • Een brede, leesbare pagina met voldoende regelafstand voor een aangename leeservaring (sorry 800×600)
 • Een duidelijk te onderscheiden horizontale navigatie, pagina inhoud en aanvullende sidebar in de rechterkolom met onder andere informatie over de betreffende inhoud. Tenslotte onderaan de footer met categorieën, archief per maand en zoekfunctionaliteit
 • Een helder, licht kleurenpalet met duidelijke hyperlinks en consistente structuur
 • Nieuwe plugins die de meest recente artikelen, recente reacties en mogelijkheid om blogposts te delen
 • De dagelijkse del.ico.us bookmarks staan nu in de rechterkolom omdat ze minder relevant (doch interessant) zijn voor deze blog

Aanvankelijk wilde ik deze layout lanceren met de release van WordPress 2.5, maar een stabiele versie is voorlopig uitgebleven. De database migraties schrikken me trouwens ook af.

Komende dagen zullen er nog de nodige aanpassingen volgen (ondersteuning voor o.a. CSS media zoals print, een favicon enzovoort) zodat deze blog snel gemapt kan worden naar 2.5. Het is alleszins een stap voorwaarts, maar opbouwende commentaar is nog steeds welkom.

Oh ja: een Vrolijk Pasen toegewenst!

links for 2008-03-21

Hot new kids: Vampire Weekend

Ergens dit weekend passeerde op Radio 1 A Punk van Vampire Weekend. Ik leefde helemaal op in het nummer en hoop binnenkort fiere eigenaar te kunnen zijn van hun hele album dat trouwens ook enorm vindingrijk is.

‘T is indie met vrolijke Caribische gitaren en heerlijke Afrikaanse bassen. Je wordt er meteen opgewekt van en het lijkt alsof de zomer dichter bij de deur staat. Geniet meteen van de clip van het nummer A Punk, die hit hebben ze alvast te pakken!