Nieuwe features in Internet Explorer 8 en Firefox 3

Nu er reeds 500 miljoen versies gedownload zijn van de opensource browser, mag Firefox zich meer dan een geduchte concurrent noemen voor Microsoft’s Internet Explorer. En de strijd zet zich verder. Zo zit Firefox momenteel aan zijn Beta 3 terwijl Microsoft pas op de proppen is gekomen met Internet Explorer 8 Beta 1. Ik vergelijk beide qua features en User Interface.

Firefox 3

Nieuwe functionaliteit

 1. Bij het afsluiten van de browser, kan je kiezen om de actieve tabbladen op te slaan. Zo kan Firefox deze automatisch openen bij de volgende keer opstarten. Het wordt telkens weer gevraagd bij het afsluiten, maar je kan het gelukkig het zwijgen opleggen.
 2. Bladwijzers aanmaken was nog nooit zo eenvoudig. Nu hoef je gewoon maar op de ster te klikken in de locatiebalk. Idem dito voor feeds. Wat bladwijzers nog betreft, wordt er nu ook gebruikt gemaakt van labels waardoor je je bladwijzers nog efficiënter kan beheren.
 3. Het automatisch aanvullen in de locatiebalk toont nu de titel met op de volgende lijn de URL in twee duidelijk te onderscheiden kleuren. De gegevens voor automatisch aanvullen worden niet alleen uit de geschiedenis gehaald, maar tevens uit je bladwijzers. Bovendien wordt de actieve geselecteerde link in de verf gezet. Hoewel het bijna heel het venster in beslag neemt, wordt je aandacht gevestigd op hetgeen je zoekt.
 4. Firefox heeft nu een homogene look voor alle platformen. Het theme is volledig herschreven en oogt wederom erg professioneel.
 5. De download manager heeft een hele makeover gekregen evenals de add-ons manager. Deze laatste toont nu ook aanbevelingen en je kan naast extensies en themes ook plugins zoals DivX beheren.
 6. Een leuke feature is dat je ook volledig kan inzoomen op een webpagina terwijl je in Firefox 2 slechts kon in- en uitzoomen op basis van tekstgrootte.

Er is met andere woorden een duidelijke verbetering op verschillende vlakken, maar vooral in de gebruiksvriendelijkheid van de UI.
Ook is bijvoorbeeld de back- and forward knop nu één geheel geworden. Het is waar dat de terug knop het meeste wordt gebruikt, daar is over nagedacht. Wel vind ik dat het nu een beetje op de play knop van een muziekspeler lijkt, maar dat is maar een kwestie van wennen. Verder ben ik benieuwd of ze die nogal expliciete vertoning gaan behouden.

Internet Explorer 8

Microsoft gooit het over een andere boeg in versie 8 door beter standaarden te gaan ondersteunen. Zo zou IE8 de ACID2 test kunnen doorstaan. Hoewel er aanvankelijk geopteerd werd om standards mode (quircks mode) van IE7 als basis te gebruiken, moet er nu expliciet aangegeven worden dat de pagina gerenderd moet worden volgens IE7. IE8 is de standaard en zo hoort het ook te zijn op lange termijn.

Nieuwe functionaliteit

 1. Mogelijkheid om te kiezen tussen express settings of je individuele settings. Denk Google Search in plaats van Live Search, Google Maps in plaats van Live Maps enzovoort. De mate van beveiliging kan je naar wensen aanpassen. Je kan zelfs naast bladwijzers ook Firefox add-ons importeren, die dan vergeleken worden met gelijkaardige IE add-ons.
 2. Bij Activities kan je door op de rechter muisknop te klikken informatie verzenden naar een bepaalde service. Dit kan gaan van het laten vertalen van een selectie, bloggen, mailen enzovoort. Hopelijk komen er in de toekomst ook IE add-ones voor bijvoorbeeld delicious en Digg.
 3. WebSlices: laat gebruikers to om zich rechtstreeks te abonneren op een gedeelte van een website. IE8 kan deze WebSlices ontdekken in een web pagina en voegt ze toen aan de Favorites bar (bijvoorbeeld de weer sectie van een web pagina). Updates worden, net zoals feeds, gemeld aan de eindgebruiker. Microsoft probeert het wiel te heruitvinden, maar ik hou het bij feeds.
 4. De Favorite bar groepeert alle web content op één plaats: bookmarks, feeds en geschiedenis, zelfs Word, Excel en Powerpoint documenten.
 5. Wat ook te verwachten was: wanneer je browser crasht kan je via de Automatic Crash Recovery de vorige sessie herstellen, net zoals je dat in Firefox kan.
 6. Beveiliging wordt ten opzichte van IE7 nog verder doorgedreven. Naast de Phishing functie is er nu ook een Safety Filter die websites waarop besmette software staat automatisch blokkeert.

Het lijkt er dus op dat Windows Internet Explorer 8 goed op weg is. Het team een doelstelling gesteld die cruciaal is zijn meest zwakke punt aangepakt: standaarden. Er is innovatieve functionaliteit toegevoegd, wat in een web 2.0 tijdperk onvoorwaardelijk is voor moderne browers. Ook wordt in deze nieuwe versie beveiliging in de kijker gezet: het lijkt het parade paardje te worden van IE. Een minpunt vind ik nog steeds de UI, deze is veel minder intuïtief dan bij Firefox. Anderzijds vind ik de Favorite bar met een tab voor Favorites, Feed en History dan weer wel overzichtelijk.

Beide browsers hebben mij positief verrast. Firefox omdat de UI verder geoptimaliseerd is en IE8 in het bijzonder omwille van de betere ondersteuning van standaarden en de verbeterde toegankelijkheid, creativiteit en innovativiteit die toegevoegd is. Qua functionaliteit zijn beide browsers aan elkaar gewaagd. Ze hebben qua basis functionaliteit evenveel te bieden en hebben daarbovenop nog leuke features. Hoe dan ook, er kan duidelijk van elkaar geleerd worden.

Persoonlijk zie ik dan ook vooral IE een impact maken. Menig netwerkbeheerder zal nu nog meer reden zien om in de toekomst IE blijven te gebruiken. Bovendien heeft IE ook de ontwikkelaars mee omwille van de standaardisatie en tenslotte ook de eindgebruikers omdat alles toegankelijker is geworden, gebruikersvriendelijker en beter beveiligd is.

One thought on “Nieuwe features in Internet Explorer 8 en Firefox 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *