Asus Eee is mine

Kijk, vanmorgen is de witte Asus Eee PC 701 4G aangekomen bij mij thuis. Ik had hem via pixmania besteld ergens eind maart. Bleek nu dat de OLPC pas op 30 april leverbaar zou zijn (dat staat er nu overigens nog steeds op de pagina, zou het te maken hebben met de release van de Eee in België deze week?) en ik had dus over het hoofd gezien. Maar kijk, vandaag was hij er dus al. Eergisteren nacht werd hij overgeleverd door de helden van DPD. Het bedrijf was in staat het pakketje binnen de 24 uur heeft afgeleverd. Knap!

De reden waarom ik het toestel heb aangeschaft is het gebruiksgemak: de Eee is gemakkelijk mee te dragen omwille van het boek formaat en het gewicht, eenvoudig om mee te werken en te leren.

Het typen gaat vlotter dan ik dacht, de toetsen zijn erg ergonomisch. Het scherm is klein, maar daar kan ik mee leven. En dan nog de coole features waarvan ik geen weet had: de SD cart reader en een webcam van 0.3MP.

En ja, vertel me niet dat de 701 verouderd is. Ja, ik weet dat de nieuwe 900 generatie ook vanaf deze week verkijgbaar is, dat het schermbreedte verhoogd is tot 8.9 inches, dat er gebruik wordt gemaakt van een multi-touch variant, dat de webcam resolutie de volle 1.3MP omvat en dat er 8GB aan opslagcapaciteit zal zijn. Dat boeit voor mij allemaal niet, dat de Juni versie wellicht een GPS en de nieuwe Atom CPU aan boord zal hebben. Das allemaal cool, als je de Eee vooral als een gadget beschouwd. Voor mij draait het echter vooral om de functionaliteit: een eenvoudig, draagbaar toestel met internet aan boord, agenda, kalender en van die dingen. De rest is leuk, maar bijkomstig.

Oh ja: in de 900 zit ook 1GB aan RAM; dat is natuurlijk wel interessant. Voorlopig ben ik nog niet aan het multitasken, maar moest ik ooit de indruk krijgen dat het te traag gaat naar mijn goesting, zal er snel een reepje van 512MB bijsteken.

14 thoughts on “Asus Eee is mine”

 1. Toch stiekem een beetje jaloers 😀

  @Henk: Stonden de eee pc’s net niet in de aandaccht omdat ze zo goedkoop waren voor zo’n minilaptop?

 2. Ah geen idee! Maar ik vind toch dat je echt voluit moet willen gaan voor zo’n minilaptop. Ik kan me voorstellen dat het gebruiksvriendelijker is dan pakweg een gsm met dezelfde functies (ja okay niet compleet vergelijkbaar maar toch… *denkt aan Blackberry*) Maar ik zou in ieder geval vlugger gaan voor een “echte” laptop.

 3. Henk, de reden dat ik het gekocht heb is ook omdat het zo goedkoop is (300 euro hier); ik had dat moeten vermelden. Dat bedrag wilde ik er wel voor geven, als je weet dat een iPod Touch (ok, andere wereld, maar toch) pas vanaf 279 euro verkrijgbaar is.

  De volgende generatie (met ingebouwde GPS) zal wellicht meer kosten, ik gok zelfs 500 euro. Daarom, dat ik een goede aankoop gedaan heb, me dunkt.

 4. Ja, ik ben geen grote kenner van computerprijzen ed hoor, dus dit zou best een goede koop kunnen zijn, maar ik bedoel maar dat je toch echt voor dit concept moet zijn. Het is hier echt voor de draagbaarheid ed dat je gaat want voor een wat hogere prijs die eigenlijk niet in verhouding staat tot deze prijs, heb je toch al een zeer degelijke computer…

  Het is hetzelfde met die externe harde schijven. Daar kan ik me ook zo aan de prijzen storen. Een Lacie 1Tb kost algauw 300EUR, terwijl een Lacie 500Gb 100EUR kost… Zodus, als ge twee 500Gb’s aankoopt ebde serieus profijt gedaan…

 5. Voor zo’n extreem draagbaar toestel is die prijs absoluut gerechtvaardigd! Ik overweeg ook zo’n eee pc. Lijkt me uitermate handig 😀

  @Henk: Wat die schijven betreft: Je komt inderdaad goedkoper uit met 2 apparte schijven. Maar je vergeet nog een voordeel te vermelden. Als er één van de twee kapot gaat ben je niet alles maar slechts de helft van je data kwijt. Belangrijk voordeel!

 6. Ziet er een zeer geriefelijk apparaatje uit! Zelf zou ik het echter nie kopen (ik zou liever een zwaardere laptop hebben die relatief statisch is en een PDA voor mobiliteit). Alhoewel de lage prijs wel verleidelijk is… Had ik het geld maar 🙁

  Als er één van de twee kapot gaat ben je niet alles maar slechts de helft van je data kwijt. Belangrijk voordeel!

  Nog niet eens aan gedacht 😀 Ik ben ook aan ‘t overwegen om een externe te kopen, één van 500GB that is. Ik vertrouw die dingen van 1TB nog niet zo hard. Bovendien heb ik da (nog) nie nodig…

  Ma OT: veel plezier met da spellementje!

 7. Wel, ik kijk hier juist naar de promoties bij Makro… Er staat een case in promotie met twee harde schijven van elk 500Gb…

  Het gaat zo snel. Binnekort heb je gewoon 2Tb of meer nodig… Misschien heb je nu nog geen 1Tb nodig maar binnekort kun je niet anders niet meer en het zal VLUG gaan…

 8. Vandaar dus het belang nu echt één van de zwaardere versies te kopen of twee van 500Gb want anders ben je direct hopeloos verourderd…

 9. @Henk: Het gaat inderdaad snel.

  Persoonlijk heb ik een externe HD van 250 GB, deze staat bijna vol met duizenden MP3’s en videomateriaal.

  Ik moet echter nog tijd vinden om dat allemaal eens te kunnen bekijken en te horen. Soms vraag ik mij af waarom mensen een iPod Classic kopen, die tegenwoordig standaard met 180 GB komt: dat zijn dus een 55000-tal nummers als je de deling maakt hé.

  Nu is het wel zo dat video belangrijker wordt en dat neemt inderdaad veel schijfruimte in, denk maar aan de Blue Ray schijfjes en de Vista DVD’s. Om te anticiperen op de toekomst is het daarom verstandig om te gaan voor de 1 TB schijf.

 10. Is deze asus die je besteld heb met pixmania dan een nedelandstalige? Ik zou er één aanschaffen voor onze kids.
  graag een antwoord terug aub
  mvg
  kurt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *