Voor mij een nieuwe blog alstublieft

Al een geruime tijd zit me iets dwars. Met graagte schrijf ik artikelen over mijn passie voor technologie en nieuwe media. Toch is dat niet zo evident. Het is vooral de Nederlandse taal die me hindert. Technische zaken zoals pakweg DataPortability, OpenID en Open Social zijn nu eenmaal niet zo eenvoudig uit te leggen als je het Nederlands als voertaal hanteert. Het probleem is dus, dat telkens ik een artikel aan het schrijven ben dat inhoudelijk wat meer technisch is, ik op heel wat beperkingen stoot, waarbij de taal de doorslag geeft.

Je kunt vele dingen doen dan. Of je blijft in het Nederlands verder schrijven, zoals onder andere Netlash, Erwin Blom en Usarchy doen. Ze schrijven wel over concepten als onder andere nieuwe media, marketing en usability. Ze slagen erin om behoorlijk wat diepgang te creëren en bereiken een grote menigte. Je moet al veel in huis hebben (wat zij dus doen en kunnen), om het in de schaarse Nederlandstalige blogosfeer waar te maken. Er zijn er maar weinigen die het hen na doen.

Een tweede optie is dat je afwisselt tussen het Nederlands en het Engels. Mijn oorspronkelijk idee was inderdaad dat ik hier sporadisch ook eens een Engelstalig artikel zou schrijven, zoals ik reeds eerder deed. Deze posts zouden dan mogelijk onder de categorie engels vallen. Persoonlijk vind ik dat niet zo verstandig, het afwisselen tussen Engels en Nederlands in één blog (toch zeker niet als ze gepresenteerd worden in 1 feed). Daarmee wil ik niets zeggen over de inhoud van de blog, integendeel zelfs; het getuigt van een heldere, universele geest. Het afwisselen zou ook niet zozeer de Nederlandstalige lezer vervelen, de meesten onder ons zijn immers het Engels vaardig. Dat is niet zo voor de anderstalige lezer, deze zou telkens ook geconfronteerd worden met de voor hem in het Latijn geschreven items. Het zou niet alleen noisy zijn voor de lezer, ook zouden de inconsistenties verwarring veroorzaken en ook mogelijk ergerlijk worden. Je retentie graad zal er wellicht onder lijden.

Er zijn genoeg Vlaamse bloggers (o.a. LVB, eMich) die het én in het Nederlands én in het Engels doen, dat is ook een mogelijkheid. Technisch zou het in WordPress alleszins ook geen probleem zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld een prachtige meertalige blog plugin in werking gezien. Afzonderlijke feeds aanleveren voor een categorie/tag engels vormen ook geen obstakel.

Tenslotte kan je er ook nog voor opteren om gewoon een nieuwe blog te starten. Dat is wat ik beoog. Op krisvandenbergh.eu (ben ik nu een egotripper?) zal ik voortaan bloggen over mijn gepassioneerd zijn voor technologie en nieuwe media. Geschreven in het Engels, kan ik mij zichtbaarder opstellen in de hedendaagse discussie en aldus een ruimer publiek aanspreken. Ook creëer ik meer speelruimte voor dit blog en tenslotte geeft de .eu TLD het blog een internationale allure.

Wat gebeurt er dan met dit blog? Omdat er meer speelruimte is, komen hier de meer persoonlijke zaken aanbod. Maar er is ook aandacht voor humor bijvoorbeeld. Het kan feitelijk eender wat zijn.

Oh ja: het doet geen pijn om mij een duwtje in de rug te geven, dus bookmarken kan geen kwaad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *