iPhone in België

Mobistar maakte gisteren bekend dat de iPhone (3G versie) vanaf vrijdag verkrijgbaar is. Na de persconferentie is er massaal over geschreven, iedereen houdt zijn mening er op na. En toegegeven: Mobistar is er door de eerder uitgestelde persconferentie (die van 4 juli) maar mooi in geslaagd om nog meer buzz te genereren. Kijk wat ze nu doen: aanstaande vrijdag, 11 juli, zal de iPhone alsnog in de rekken liggen. Of je nu donderdagnacht aanschuift in de rij om er één te kopen of om de ramptoerist te gaan spelen: iPhone gekte verzekerd.

Zelf bekijk ik de iPhone release in België nogal nuchter. Ten eerste: de abonnementen. De drie datapaketten (€30, €45 en €65) vind ik meer dan behoorlijk. Maak zelf ‘n keer de vergelijking met T-Mobile in Nederland. Kijk ook bijvoorbeeld naar Nieuw-Zeeland en je weet dat we er niet zo slecht vanaf komen. En vooral belangrijk: de iPhone is sim-lock vrij; je kan hem gebruiken op elk netwerk in België en aanschaffen zonder abonnement.

Over de prijs van het toestel dan: €525 voor de 8GB versie en €615 voor de 16GB versie. Ok, dat is duur maar niet buitensporig duur. Jongeren zullen het toestel mogelijk ook aankopen, want het is een GSM, camera en MP3-speler in één. Resultaat: je moet de drie gadgets niet meer afzonderlijk aankopen.

En echt, als je leest welke eisen er worden gesteld in de VS, dan koop ik hem liever hier.

Ik kan zo nog niet direct bedenken waarom de hype over zou zijn. Het is waar dat zo’n 20,000 early adopters onder ons de iPhone reeds eerder aanschaften via diverse kanalen. Nochtans: ik geloof dat de iPhone de democratisering is van de smartphone. Het is voor iedereen. Het is net zoals Henri Ford er voor zorgde dat iedereen een Ford kon krijgen, zolang hij maar zwart was. Het is een product in volle globalisering (daar hoef ik niet voor naar Amerika te vliegen als ik het wil), begeleid door een ijzersterke marketing strategie.

Het is voor mij dan ook duidelijk dat de hype rond het blitse toestel nog niet over is; goed voor Mobistar dus.

One thought on “iPhone in België”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *