This one is for Google Android

Iedereen is in de ban van de iPhone 3G. In ons belgenlandje resulteert dat zelfs in een debat omtrent koppelverkoop. Het is zelfs zo triestig dat ik genoodzaakt ben om over Google Android te praten!

Voor wie niet mee is: lees het uitgebreide artikel van Wired ‘ns door. Het is dus geen smartphone (neen, er bestaat (voorlopig) ook niet zoiets als een gPhone), maar een mobiel platform.

Maar kom, ik geef toe, toen ik vorig jaar in de VS was, was ik dol op het gadget en ik kan niet ontkennen dat ik het als eerste in mijn handjes wou hebben. Nu prijs ik mezelf gelukkig dat ik mijn oorspronkelijke aankoop uit mijn gedachten heb gewist (hoewel de iPhone nog steeds zeer af is) en daarom wacht ik nog even tot de eerste Android enabled toestellen op de markt komen. Inderdaad ben ik ontzettend enthousiast en ik vind het ronduit fantastisch wat ze bij Google doen om het mobiele web mee vorm te geven.

Zo brengt de Developer Challenge een waaier aan innovatie: Enkin, Golfzilla beloven reeds veel goeds. Sinds kort kan je je ook al uitleven met Android op een Nokia N810 Internet Tablet.

Voor de iPhone zijn er de bijhorende Applications, en daar zal Apple letterlijk munt uit slaan. Bij Android daarentegen kan je zelf aan de slag gaan en zo bijvoorbeeld het standaard adresboek vervangen. Ook zijn er reeds massa’s gratis applicaties beschikbaar voor Android.

Eén van de grootste troeven, naast Google’s steunbetuiging aan open standaarden, is wellicht de groeiende community. Deze ontwikkelaars vormen samen met de Open Handset Alliance (vendors) de basisvoorwaarde voor Android’s succes: alleen dan kan de mobiele markt pas echt openbreken. Het is dan ook van vitaal belang dat Google tekortkomingen dood serieus neemt. Dit is ongetwijfeld iets veel groter dan open source alternatief Symbiam.

Android is ook zeer transparant: code wordt voor een groot gedeelte vrijgegeven onder de Apache licentie. Aangezien Java de aandrijfkracht is, wordt er geen native code toegelaten. Niettegenstaande dat OpenMoko wel programmeerbaar is in C++, en dus een meer verregaande en diepere implementatie toelaat dan Java, zie ik een aantal voordelen. Ten eerste is Java toegankelijker en eenvoudiger en voor mezelf ook wel leuk omdat ik het een Java ken: ideaal dus. Ik zou er eens naar moeten kijken om zelf eens iets te schrijven.

Neen, ik hoef geen iPhone. Geef mij maar een smartphone die draait op Android en de volgende specs heeft:

  1. Basis functionaliteit om te kunnen bellen en sms’en en van die dingen.
  2. Een GPS aan boord.
  3. Touchscreen met iets dat evenwaardig is aan multi-touch.
  4. Een degelijke camera met een resolutie van ten minste 3.2 MP en optische zoom.
  5. Video-opname functie.
  6. Een toegankelijke browser en e-mail applicatie.
  7. QWERTY toetsenbord
  8. Een ergonomisch bling bling,  flinterdun- en blits design.

Ik hoopt echt dat dit een beetje ruikt naar de HTC Dream! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *