De web-based virtuele revolutie

Second Life was geïsoleerd. Het was een eigen leven gaan lijden, ver geïsoleerd van het wereld wijde web. Hoewel Kaneva social networkingsites al eerder succesvol gecombineerd heeft met een virtuele wereld, blijven het web en de wereld twee strict gescheiden aangelegenheden. Het web aspect is slechts een toevoeging, een middel. Maar goed, daar lijkt nu verandering in te komen. Sterker nog: Juli lijkt wel de invasie te zijn van de web-based 3D omgevingen.

Het concept is dat alles in je browser dient te verlopen, om zo de drempel te verlagen. Er is dan ook geen externe applicatie meer nodig zoals bij Second Life wel het geval was. Het onderscheid met de traditionele virtuele wereld is er, in die zin dat er niet echt sprake is van een wereld an sich. Vaak zal men met scenes of rooms werken. Consequentie is dat de ruimtes waarin je kan bouwen en rondlopen fysisch afgebakend zijn. Bovendzien zijn deze scenes HTML-gezind: je kan ze eenvoudig embedden in je blog of eendere andere web pagina. Tenslotte is het doel van deze omgevingen nog steeds het op een speelse manier interactieve communicatie tussen mensen toe te laten aan de hand van gepersonaliseerde avatars.

Je hebt reeds verscheidene spelers. Zo hoopt Google met Lively te kunnen scoren. Daarnaast heb je nog Vivaty dat in wezen een applicatie is binnen sociale networking sites. Voorlopig worden enkel Facebook en AIM ondersteund, maar daar komt weldra verandering in. Lively en Vivaty hebben met elkaar gemeen dat ze gebruik maken van ActiveX controls en bijgevolg voorlopig enkel maar werken onder Vista en XP. Beide bedrijven stellen echter dat ze binnenkort ook Mac en Linux zullen ondersteunen.

Vandaag kondigde The Electric Sheep  Company (bekend voor haar bedrijfsmatige oplossing in virtuele werelden) Webflock aan. Het verschil met voorgaande bedrijven, is dat Webflock aangeboden wordt onder de vorm van private virtuele werelden. De technologie is het schaalbare Flash. Een volledige implementatie is mogelijk voor $100,000.

Denken jullie dat het fenomeen zal aanslaan? Vergemakkelijkt het communicatie of is het maar een tijdsverspilling?

Graag wens ik in het kort deze services te bespreken. Binnenkort kan u ze hier lezen en voor de duidelijkheid gebruiken we screencasts!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *