Eerste keer bij Amazon

Vandaag heb ik drie boeken gekocht via ‘t Internet. Amazon was de keuze, omdat de boeken Amerikaanse publicaties zijn. Natuurlijk kan je ze ook wel bij Azur of Proxis verkrijgen, maar daar liggen de aankoopprijzen steevast hoger.

Voor wie wil weten welke boeken ik kocht: The Long Tail (binnenkort meer daarover) van Chris Anderson, editor-in-chief bij Wired; het actuele The Wisdom Of Crowds en Radically Transparent: Monitoring and Managing Reputations Online. Maar daar wil ik het niet over hebben.

Mijn eerste gedacht was dat het het geschikte moment was om overzees bij Amazon.com te bestellen, omwille van de aanhoudende lage dollarkoers. Na wat research bleek dat een slecht idee te zijn, omdat er nog eens fikse importkosten bovenop kwamen: wat een teleurstelling, seg. Toen ging er plots een belletje rinkelen en wist ik weer dat er ook zoiets bestaat als een Europese Amazon. Sterker nog: de Britten, de Duitsers en de Fransen hebben tegenwoordig hun lokale versie. En blijkbaar kan je bijna alle artikelen die bij het moederbedrijf te vinden zijn ook op de Europese versies ervan vinden, waardoor het aanbod enorm is. Tussen haakjes: die sites leiden een eigen bestaan, met afzonderlijke logins. Dat is nog te begrijpen. Maar waarom kan ik in godsnaam mijn wishlist niet importeren van de Amerikaanse in de Duitse of Franse amazon? OPML misschien? Hé jongens, al gehoord van dataportabiliteit? Ach ach, misschien moet ik maar niet te kritisch zijn.

Ik had schrik van de sterke euro koers, maar je moet rekening houden met de conversie van dollar naar euro, waardoor je eigenlijk niet veel verliest (exportkosten voor Amerikaanse bedrijven zijn zéér laag). Je moet je wel goed informeren over de verschillende tarieven, taksen, levertijden enzovoort, anders wordt je serieus in het zak gezet. Er bestaan immense verschillen. Uiteindelijk bleek de Franse Amazon de goedkoopste te zijn. Met BTW-tarieven en verzendkosten doorgerekend. Ik kocht daarom in Frankrijk, net zoals met mijn Eee het geval was. Vive la France!

Moraal van het verhaal: waarom overzees bestellen (en indirect meer risico hebben dat mijn pakketje verloren gaat onderweg) als het dicht bij huis goedkoper kan. Wisselkoersen zijn hier niet de doorwegende factor. Enfin, nu nog zien hoelang het duurt vooraleer ik de boeken in mijn handen vast heb en aan het lezen kan gaan.

6 thoughts on “Eerste keer bij Amazon”

 1. Tof dat ge zo online aankopen doet. Ge kunt dus eigenlijk goedkoper aan boeken geraken dan andere mensen. Althans mensen die deze manier van werken niet kennen/gebruiken. Ik vind dat toch wel een straffe vaststelling dat de wereld dus vol is van zulke voordelen als ge alleen maar een beetje kennis hebt van dit of dat…

  Bv. Kunt ge zelf dingen herstellen, vakman uitgespaard. Kent ge iemand die uw voordelig aan dit of dat kan helpen, weer geld uitgespaard. Enz…

 2. @Henk: Mja, dat doet me denken aan het Mattheüs effect. Mensen die bepaalde kennis niet hebben worden benadeeld. Eigenlijk komt het erop neer dat Noord alsmaar rijker wordt, terwijl Zuid armer wordt (maar das eigenlijk een hele andere discussie).

  Maar ik vind het Internet juist zo leuk omdat je er alles op kan vinden. Het is zo transparant als wat!

 3. Maar waarom kan ik in godsnaam mijn wishlist niet importeren van de Amerikaanse in de Duitse of Franse amazon? OPML misschien? Hé jongens, al gehoord van dataportabiliteit?

  Hèhè, da suckt wel. Net dak der veel van weet, maar als ik van mijn blog data kan doorsturen naar mijn facebookaccount (RSS), wat 2 totaal verschillende dingen zijn, vind ik het idd raar dat het niet mogelijk is van amazon 1 naar amazon 2. :/

  Kheb overlaatst ook ‘t één en ‘t ander online besteld. ‘t Is zeer praktisch (ik mag rustig blijven zitten :P), maar ge moet idd alles goed lezen en bestuderen. Én ge moet bijna voor alles een creditcard hebben. Voorlopig gaat mijn voorkeur nog altijd uit naar het rustig gaan shoppen eigenlijk.

 4. Net dak der veel van weet

  Da was dus “NIET dak der veel van weet” ^^
  Een edit-knop zou handig zijn in deze gevallen…

 5. @Phil: Tegenwoordig kan je wel bij de meeste banken met bancontact online betalingen verrichten. Voor binnenlandse webshops is dat interessant, maar minder voor de internationale omdat die vaak alleen credit cards accepteren.

  Tegenwoordig koop ik zelfs meer online dan thuis. Rustig shoppen doe ik online, en niet in een hectische sfeer Mediamarkt.

 6. @Kris: Het is inderdaad wel zo dat het in de winkels best druk kan zijn. Ik probeer meestal op dagen en uren te gaan wanneer de meeste mensen gewoon aan het werk zijn. Een student aan de unief heeft die mogelijkheid wel vrij sterk. Gewoon tussen de lessen door, even shoppen en de winkels zijn quasi leeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *