Stilte

Als je dit leest ben ik hoogstwaarschijnlijk (en hopelijk) aan het studeren voor mijn tweede zit. Moest het je interesseren: het zijn twee vakken. Ik doe men best!

Tot een volgende keer maar weer, vriendjes en vriendinnetjes!

Pre-sollicitatie mijmering

Bij Netlash kregen alle teamleden een iPhone als bonus. Dat is mooi, en als student frons ik dan wel eens de ogen. Maar kom, even relativeren, denk ik dan. Immers, als je pas afstudeert staan de bedrijven te popelen om je binnen te lijven. Jij als student hebt hierbij de eindbeslissing en jij bepaalt wat je met je leven wilt doen. Het is zelfs zo erg dat bedrijven tegen elkaar worden uitgespeeld. Bij Deloitte krijgen starters meteen een wagen, naast de smartphone en allerhande uitkeringen en verzekeringen die sowieso al standaard zijn. Geen klein bier in vergelijking met een iPhone, denk ik dan. En het straffe is dat je meteen al wordt beloond, nog voor je ook maar iets hebt gepresteerd. Een beetje vreemd, niet?

Het toeval wil nu dat ik bij Deloitte een studentenjob heb mogen doen. Het was heel leerrijke ervaring, waarbij ik veel nieuwe vaardigheden heb opgedaan. Keerzijde van de medaille was wel dat de werksfeer triestig was. Er heerste een houterige sfeer en het eigen belang primeerde. En je doet er massa’s onbetaalde overuren om door te groeien en met die X5 te kunnen rijden. Daar draait het om: iedereen voor zich. Zouden die mensen elkaar wel bij naam kennen, trouwens?

Het is een hele andere wereld bij kleine en middelgrote bedrijven. Zij kunnen helaas geen wagens aanbieden aan hun medewerkers. Wat je wel vaak hebt, is een goede teamspirit. Ik vind het fantastisch om te zien hoe ze bij Boulevart pizza’s smullen. En dat gewoon op een ordinaire dag. Binnenkort gaan ze trouwens benji jumpen in Grenoble. Kijk, dat is wat mij zou motiveren om gepassioneerd met mijn job bezig te zijn, maar ook mijn teamleden te helpen als het even wat minder gaat.

Op het moment dat je gaat solliciteren sta je voor de beslissing: ga ik voor een goed betaalde job met vette premie of voor een job waarin ik me goed voel? Velen zullen het beamen als ik zeg dat je bij het solliciteren moet kijken naar wat het bedrijf je kan aanbieden in het verlengde van je prioriteiten met betrekking tot bezoldiging, bonussen en je gewenste werk/leven balans. Iedereen heeft andere prioriteiten uiteraard, en dat is hem nu juist.

Om te besluiten vind ik dat beloningen, als blijk van waardering (zoals bij Netlash), zéér prima zijn. Bedrijven die werknemers moeten aantrekken op basis van hun instap bonussen zijn voor mij uit den boze. Geloof me: vele sollicitanten doen het ‘m daarom. In deze resultaatgerichte maatschappij zou ik zonder twijfel kiezen voor een start-up omgeving (tenzij je Google heet natuurlijk) waarin het gezamenlijk belang primeert en iedereen beseft waar je samen naartoe wilt gaan. Maar heb je dan wel dezelfde doorgroeimogelijkheden en ervaring in vergelijking met bijvoorbeeld één van de Big Four? Zucht, ik zal nog maar wat verder studeren zeker?

Inflatie, wat is dat nu?

Als er iets is dat ik wil onthouden van mijn studies, is het toch wel inflatie. Tijdens het in studeren van een cursus financieel management, kwam ik een leuke anecdote tegen over de problematiek rond inflatie. Dat bracht me op het idee om er een presentatie over te maken. De presentatie kan je helpen bij een beter begrip van inflatie. Onthoud ze, en vertel ze op café of aan je kindjes. Voor deze laatste groep nog een suggestie: verander het subject bier door bijvoorbeeld een appel.

Het idee is simpel: je bent op café met maten. Een pint kost er 1 euro, en je bent met 10. Je zou dus 10 pinten kunnen kopen. Langs de andere kant zou je er ook voor kunnen opteren om die 10 euro vandaag te beleggen aan 20% (hypothetisch omwille van het aantal, beter zou 4,25% zijn zoals vandaag het geval is). Volgend jaar beschik je dan over 12 euro, waarmee je dan 12 pinten kunt kopen. Helaas, er is een inflatie van 10%. Dit betekent dat alle prijzen met 10% gestegen zijn. Een pintje kost dan niet 10 euro meer, maar 11 euro.

Je mag echter nooit vergeten het inflatie percentage door te rekenen. De formule om je reële interest te berekenen vind je op de slides. Een benadering is: reële interestvoet = nominale interestvoet - inflatie (I know, should have used MathML). De reële interestvoet voor ons voorbeeld is 20%-10% = 10%.

Besluit: als de prijzen niet met de inflatie meegestegen zouden zijn, kunnen we toch nog 11 pinten drinken. Schol!

IMBIT performance test (ii)

Dit weekend mocht ik nog eens een IMBIT performance test doen. Dezelfde experimentele setup, alleen een hele andere omgeving: een VPS met een Intel Xeno 2.4 GHz CPU Quad Core architectuur, 512MB RAM en CentOS 4 (*kwijlt). Een hele andere wereld als mijn 1,8 Ghz Windows XP laptop dus.

Kijk even mee naar de resultaten en wees versteld:

Scenario 1: Het onderscheid tussen content en geen content

Scenario 2: 1000 requests voor 10, 50 en 100 clients

De resultaten zijn significant beter; vaak drie keer zoveel zelfs. Echter als er 100 requests gelijk voorkomen, zijn de resultaten nog steeds mager en schommelen ze rond de 1 requests per seconde, met de front page als bottleneck (0,86).

De conclusies die ik hieruit uit trek, is dat het vooral de CPU is die bij intensieve belasting door PHP lijdt. De hoeveelheid werkgeheugen heeft niet zo’n impact; om er nog eens op te wijzen: de server beschikte slechts over 512MB RAM, terwijl er in de andere computer 2GB stak. MySQL neemt hoe dan ook het meeste geheugen intensief. Lees meer in deze LAMP performance studie, die deze resulaten bevestigen.

Creativity World Forum

Hoezee! Ik heb me ingeschreven voor het Creativity World Forum, een tweedaags congres in de polyvalente Lotto Arena, georganiseerd door Flanders DC. Op 19 en 20 november zal het allemaal gebeuren.

Je zou je voor minder inschrijven, want onder andere Steve Wozniak (dat was dus ooit nog een phreaker hé), Chris Anderson (Wired! Wired! en the long tail) en John Cleese (bekend van Monty Python’s Flying Circus! en Fawlty Towers!) komen er spreken.

Het gaat een uiterst leerrijke dag worden gevuld met sprekers van wereldklasse, brainstorm sessies, interresante workshops en nieuwe concepten vanuit de creatieve sector.

Inspiratie, creativiteit en innovatie: iets dat ook IMBIT zeer nauw aan het hart ligt. Ik ga mij er dan ook mee vertegenwoordigen.

Awards stokje

Zozo, met plezier heb ik van Stijn een stokje in ontvangst mogen nemen. Tegenwoordig is het de bedoeling dat je bloggers nomineert en een award uitdeelt. Wauw, een award uitdelen, maakt dat mee! Deze award dus. Redesign, zoals Stijn al zei!

Maar bon, dan delen we wel wat linkliefde uit. Aan de genomineerden en winnaar: voel je er goed mee, gebruik ze als testimonial, whatever.

Blogs die er voor mij toch wel uitspringen zijn:

De wereld volgens Henk: Pieter is een fijne peer. Hij zal je graag vertellen over zijn Volvo passie en zijn heldere kijk op de actualiteit maakt van hem en zijn blog een inspirerend geheel. Trouwens Henk, wanneer ga je nog eens iets schrijven? 100 posts is mooi, maar daar kan nog makkelijk een nul bij hoor!

Ook Phils looking glass… is genomineerd. Philip en ik studeren beide Handelsingenieur Beleidsinformatica en wat we nog gemeenschappelijk hebben is dit: we bloggen. Je leest er onder andere berichten bestemd voor de mensen aan wie ze gericht zijn, zoals hij dat zo mooi verwoord.

Latiniste Gudrun, levensgezellin van Bart van Netlash, schrijft op Witch. Ze is een bezig bijtje die moeder is van Wolf en Kobe, in een kamerkoor zingt en hier als enige dame genomineerd is. Chapeau.

Sken.be, Stijn De Meyere zijn blog, is al enkele jaren een vaste waarde in mijn RSS reader. Stijn is niet alleen een fotograaf die fantastische foto’s schiet (check ook wannabes), hij is ook een getalenteerd web designer met een voorliefde voor films.

Op Rost goed … is het ook altijd graag vertoeven. Christophe gaat als IT Consultant door het leven. Je leest er over GTA, films en andere uiteenlopende zaken die bijna nooit irrelevant zijn. De moeite, amai.

Yet another blog!, is de blog van Jens.  Tegenwoordig heeft Jens zijn eigen bedrijf en is hij werkzaam bij Brussels Airport. En ja, telkens weer weet hij wel iets opmerkelijks te vertellen waardoor je nieuwsgierigheid aangezwengeld wordt.

Maar goed, dat zijn er dus 6. Nu moet ik nog de award uitreiken.

Tada!

De award gaat naar Maarten Schenk, de man hoeft geen introductie. Maarten is trouwens ook een begenadigd huisvader en Movable Type evangelist. Ondanks al de roem die hij ongetwijfeld al heeft, wil ik, omdat hij zo sympathiek is, graag deze award overhandigen. Twitteraars: kijk zeker eens naar Twiffid en zijn andere project met geweldige boeken. Proficiat, Maarten!

En nu, vermenigvuldigen!

Spelregels
1. De winnaar mag het logo plaatsen.
2. Plaats een link naar degene van wie je de Award hebt gekregen.
3. Stuur de Award naar tenminste 7 andere Bloggers, die door hun actualiteit, thema’s en designs opvallen.
4. Zet de links van deze site’s op je blog.
5. Laat een berichtje achter op de betreffende site.

Studiereis naar Silicon Valley

Net zoals vorig jaar, ga ik ook dit jaar naar de Verenigde Staten. Hou je vast: eindbestemming Silicon Valley, in het zonnige San Francisco, CA.

Het volledige reisplan is nog niet bekend. We zullen waarschijnlijk wel weer IBM te zien krijgen en even binnenwandelen in het onderzoekscentrum van Microsoft. Zullen we de Sphere of Touchwall zien? Je zal het hier lezen.

Verder staat – voor zover ik weet – HP en Siemens op het programma. Ook super, maar wel jammer dat Google, Apple en Yahoo! niet lukt.

Omdat we ook wel wat vrije tijd hebben, ga ik mijn best doen om nog andere bedrijfjes te bezoeken. Of ik daar in slaag is maar de vraag. Maar echt, het zou mooi zijn om eens te zien hoe het er aan toe gaat in de web 2.0 bakermat en wat stickers te verzamelen.

Op mijn verlanglijstje: Technorati, Movable Type, Oracle, LinkedIn, Facebook, eBay, Sun, AOL. Ik heb er zelfs een kaartje van gemaakt.

Half september!

Every action has his equal and opposite reaction

Plugins zijn fantastisch. Ze brengen nieuwe functionaliteit, en zonder plugins zou ik niet weten waar WordPress nu zou staan. Uitbreidbaarheid is mooi, maar heeft een keerzijde.

Modules/plugins/widgets, whatever, ze plakken allemaal een stukje code aan de core. En dat is nu juist het probleem. Gisteren bij het updaten van de redirection plugin liep het mis. De PHP parser spuwde een fatale error uit. Heel mijn blog lag eruit.

Nu, de vele plugins die op deze blog draaien worden regelmatig bijgewerkt. Niet verwonderlijk, want WordPress zelf komt ook om de haverklap met een nieuwe versie op de proppen. Plugins dus noodgedwongen ook. De administratie pagina’s van WordPress laten toe om die updates automatisch te verlopen. Heel handig, ik kreeg de melding dat het werkte. Nee: ik had de verstoring nog geeneens opgemerkt. Een tweede update heeft het probleem gelukkig wel verholpen.

Dit is duidelijk een probleem op ontwerp niveau. Door de plugins ontstaat er een hoge koppeling. Plugins zijn goed te onderhouden, code is begrijpbaar en ze kunnen zonder probleem getest worden. Maar niet als ze samen gebruikt worden met andere modules. Niettegenstaande een hoge cohesie (iedere module/plugin heeft zijn eigen taak en verantwoordelijkheid), neemt de afhankelijkheid wel toe.

De auteur van de kapotte plugin had wellicht iets over het hoofd gezien, zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Maar dit toont duidelijk de kwetsbaarheid van modulair uitbreidbare systemen (zoals WordPress, Drupal en vele anderen) aan. En dan heb ik het niet alleen over parse errors, maar ook over zaken als XSS aanvallen en SQL injecties.

Een betere manier is om eerst de nieuwe plugin in een daarvoor bedoelde omgeving te testen. Laten we daarmee besluiten.

Kodak Zi6 is de ideale pocket camera

Tegenwoordig heb je dus van die pocket video camera’s. Zelf hecht ik niet veel waarde aan zo’n toestellen, ze zullen immers nooit een volwaardige vervanger zijn voor een échte video camera. Voor de Kodak Zi6 wil ik wel even een serieuze uitzondering maken.

Kijk even mee naar de specs:

  1. Mogelijkheid om op te nemen aan 720p HD kwaliteit (1080p doet er niet toe), een aspect ratio van 16:9 en dat aan 60fps (ook 30fps en VGA mogelijk). HD/AV kabeltje wordt mooi meegeleverd.
  2. Geheugenopslag gebeurt op basis van SD-kaartjes, met een SDHC-slot dat tot 32GB ondersteunt!
  3. De prijs: slechts 180 dollar.
  4. USB-uitgang (ook altijd handig)
  5. Bijgeleverde accuoplader met 2 AA Ni-MH batterijen.
  6. Een duidelijk 2,4 inch LCD schermpje.

Nice, niet? Dit toestel is duidelijk gericht naar een jongere generatie die massaal filmpjes op YouTube plaatst. Je kan trouwens direct uploaden naar deze laatste, of eerst nog even tekst toevoegen, roteren of andere basisbewerkingen doen. De kracht zit hem dus in de eenvoud van het gebruik: point, shoot en upload, maar zeker ook de opnamekwaliteit.

Kodak Zi6

Het enige gemis voor mij is dat je er niet mee kan inzoomen. En ook jammer van die joystick, ik heb het daar niet zo mee. Voor de rest is de Zi6 een prima toestelletje dat volledig aan mijn vereisten voldoet. Ik ga mij zwaar moeten inhouden om er eentje te kopen.

Vanaf 1 oktober verkijgbaar!