Google Chrome: het eerste web OS?

Nog maar net uit tweede zit of Google lanceert een eigen browser. En ja, heb je al van Google Chrome gehoord? mocht ik gisteren meermaals horen. En echt, ik kan het niet laten om over Google Chrome te bloggen. Ik was er eergisteren als de kippen bij en heb de beta reeds grondig kunnen testen. Aangezien ik het tech bloggen wat beu ben, laten we het maar bij een waaier aan gedachten.

Het idee van Chrome is een volledige nieuwe browser bouwen. Vanaf nul. Ze gebruiken daar grote woorden bij Google: een browser moet veilig zijn, stabiel, snel en hou je vast: open source! Akkoord, maar ik vond dat huidige browsers best wel snel waren. Op gebied van Javascript bijvoorbeeld is Firefox 3 significant sneller dan zijn voorgangers. En veilig ook. Denk maar aan de efficiënte fishing filters en zo ook is IE 8 bezig met een XSS filter.

Nee, het enige dat beter moest is de stabiliteit. Als Flash, Adobe Reader, of eender welke andere plugin, crashte was heel je sessie altijd om zeep. Gedaan met de pret en het surfen. Dat probleem moest gewoon aangepakt worden. Het was ook vaak Javascript dat vaak ging hangen. Ansynchrone communicatie, je weet wel.

Dus, wat doen ze bij Google? Ze beginnen van nul, ontwerpen een browser met de V8 javascript engine en laten het op ons los. Multi-threaded browsing ofzo en een Javascript Virtual Machine (platform onafhankelijkheid!). Voor elke tab wordt een nieuw proces gestart, maar als je een tab sluit wordt dat proces ook volledig beëindigd. Firefox gebruikers zullen het gemerkt hebben, dat wanneer ze een tab sluitten de browser nog veel geheugen verbruikte. Gevolg: pointers bleven toegewezen, geheugen fragmentatie enzovoort. Garbage collection, you know. Met Chrome zijn die tijden voorbij: oude datastructuren worden overboord gegooid en je krijgt een snellere browser tot gevolg.

Maar hoe zit het dan met stabiliteit? Als er ook maar iets (echt eender welke applicatie of plugin) gaat hangen, wordt dat gemeld en kan je het proces afsluiten. Chrome heeft namelijk ingebouwd taakbeheer (Shift + Esc) en waarbij je een overzicht krijgt van het geheugenverbruik. Voor de nerds heb je een javascript console en uitgebreide statistieken. Mooi zo.

En de user interface: prachtig herdacht. Geen verspilling van ruimte, maximale controle. Net zoals het concept van de rustgevende Google.com website dus.

De tabs helemaal bovenaan geplaatst. En als je zo’n  een nieuwe tab opent, krijg je geen blank page, maar een overzicht van de meest bezochte websites, je bookmarks en meest doorzochte websites. Weer heel innovatief!

En wauw voor de adresbalk: niet alleen om websites in te geven, maar het kan ook gewoon dienen als Google zelf. Ze noemen het de ominibox: het geeft je niet alleen een overzicht van websites die je al bezocht, maar ook suggesties met populaire websites die je nog niet bezocht. Het kan ook dienen als de search box van amazon.com, wikipedia.org of eender welke web applicatie met zoekfunctionaliteit! De overbodige zoekbalk is daarmee volledig verleden tijd.

De interface neemt wel duidelijk element op van Safari, zoals de navigeer knoppen. Maar dat laat ik niet aan mijn hart komen. Trouwens, Chrome gebruikt de Webkit motor. Jaja, weer dezelfde engine die ook Safari aandrijft.

En nog zoveel meer: leve incognito browsing, leve de phishing API, het sandbox concept en Gears! En oh ja: beware of the Grome bot!

Als je zoals mij tevreden was met de snelle en velige Mozilla Firefox 3, dan is Chrome weer een hele nieuwe wind in het browser landschap. Nochtans moet je je voortdurend dingen afvragen. Chrome is nog maar in opstartfase. In Firefox heb ik heel wat extensions/add-ons geïnstalleerd. Voor cocomment, delicious bookmarking, firebug, web developer en fireftp bijvoorbeeld. Gaat Chrome ook extensies ondersteunen. En hoe zit het dan met geheugenverbruik? Nu raast Chrome wel, maar blijft dat zo?

Oh boy, oh boy, oh, boy: bewonderenswaardig, wat ze bij Google doen. Voor mij is het duidelijk: je kan niet louter meer spreken van een browser. Je bent bezig met webapplicaties en Google’s Chrome is een eerste stap richting het Web OS.

Bekijk zeker het filmpje met Chrome’s developers aan het woord. Ook niet te missen is deze geniale strip.

Wat denk jij van Chrome? In welke mate worden de nieuwe geïntroduceerde concepten standaarden? Welke elementen gaan andere ontwikkelaars overnemen, gegeven dat het open source is?

4 thoughts on “Google Chrome: het eerste web OS?”

  1. Die exploits zijn wel minder… Maar potentieel zit er wel in volgens mij. Die handige manier van favorieten tonen, de cleane layout, de snelheid waarmee pagina’s laden en de ingebouwde zoekfunctie zijn echt prachtig. Ik ga ook nog bij Firefox blijven.

  2. Logisch van de exploits, blijft een beta… Ik vind het een lekker lichte browser.

    Firefox mag voor mij het idee van de 9 “sites” op de nieuwe tab overnemen; dan is het voor mij de ideale browser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *