Open bedrijvendag 2008

Gisteren was het open bedrijvendag. Dit jaar was het centrale thema technologische innovatie, in samenwerking met de federatie Agoria.

Er zaten heel wat interessante bedrijven bij. Uiteindelijk bezocht ik Alfacam, gefascineerd door een artikel over het bedrijf in Vacature. Jaja, het is dit bedrijf heeft de olympische spelen mogen filmen. Ze hebben namelijk de infrastructuur, en het is daar waar er geïnnoveerd wordt. Niet zozeer het human capital, maar de logistiek is van immens belang voor Alfacam. Besef dat als je naar China trekt, je drie weken onderweg bent met moto’s, camera’s, basisstations en helicopters. Optimale communicatie is daarbij essentieel.

In de sport industrie wordt er vaak vanuit de lucht gefilmd. In dat verband werkt Alfacam nauw samen met Wim Robberechts & Co die hier in gespecialiseerd is. Ze vertelden over hoe er gefilmd wordt vanuit drie helicopters en over ruis bij slecht weer.

Alfacam herbergt natuurlijk ook de Eurocam studio’s. Hier worden allerelei programma’s opgenomen zoals momenteel bijvoorbeeld de designers, M!LF en Your Next Move. Het najaar op TV lijkt alvast veelbelovend! We zagen ook nog een nieuw complex (studie 8), waar er binnenkort Dragone zal worden opgenomen; een heus boven- en onderwater spektakel.

Tenslotte was het één en al HD. Voorbeeld daarvan is de HDTV cultuurzender EXQI, met thema’s sport, league en cultuur. Wat ik niet vergeet: Alfacam is groots en heeft een hippe bar. Er waren massa’s bezoekers en ook opmerkelijk: Gabriel Fehervari, CEO van Alfacam liep gewoon tussen het volk. Mooie en leerrijke ervaring!

Tweede halte was SGS. Ik had er nog nooit gehoord (ben ook niet zo thuis in de chemische wereld), maar het is dus een internationaal bedrijf met een laboratorium in de haven. Ze doen onder andere kwaliteitscontrole’s op etenswaren, meestal in opdracht van de overheid. Maar het gaat allemaal veel verder: uitlaatgassen en andere factoren die de omgeving aantasten, hoe die in onze voedingsketen terecht komen en zo bijvoorbeeld ons concentratie vermogen beïnvloeden. Uiteindelijk is het ook een kwestie van prijs van voeding versus kwaliteit, en SGS speelt daarbij een centrale rol.

Zaken zoals dioxine en BSE werden opgefrist en begrippen als contaminatie werden naar mijn hoofd geslingerd. Gevaarlijke stoffen zijn er de regel en een gesofisticeerd blussysteem op het plafond is geen overbodige luxe. We kregen bovendien groep- en individuele uitleg en een drankje aangeboden, wat niet het geval was bij Alfacam. Conclusie: SGS was een goede tweede keuze!

Meer van dat, hopelijk volgend jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *