Tips voor de startende ondernemer

Gisteren woonde ik op Barcamp Ghent 2 twee presentaties bij die over ondernemen gingen.

De eerste presentatie was van Bart, zaakvoerder netlash. Hij gaf tien zeer concrete tips vanuit zijn ervaring als ondernemer. Het volgende onthoud ik:

  1. Zorg ervoor dat de boekhouder je beste vriend is, maar kies niet iemand uit je vriendenkring of familie omwille van mogelijke conflicten. Heeft hij referenties in de sector? Woont hij op een kwartier afstand? Ten tweede: waar ga je met je geld? Grootbanken zijn in principe gelijk, maar zorg dat er een vertrouwensband is met de locale directeur.
  2. Cash-flow! Winst doet er niet toe, als je geen geld meer hebt is het afgelopen. Daarom: verstuur facturen op tijd, durf voorschotten vragen en betaal je leveranciers binnen de 30 dagen. Het allerbelangrijkste misschien nog: hoe ga je geld verdienen? Wat is je business model?
  3. Wees een mens. Help andere mensen voort. Je eigen netwerk doet er niet toe, maar wel het netwerk rondom je. Wat denken mensen over jou?
  4. Wees beschikbaar, betrouwbaar en communiceer voortdurend.
  5. Durf allianties af te sluiten. Een idee delen komt dit alleen maar ten goede.
  6. Zoek een tegenpool, zodat je op elkaar aansluit.
  7. Kies een niche uit en focus daarop. Durf nee te zeggen als iets je business niet is, uitgaande van een blue ocean strategy. Het kan daarom geen kwaad om collega’s aan te bevelen.
  8. Weet wat je wil. Ben je een manager, consultant of ondernemer? Lanceer je torpedo, zorg dat de transportband draait. Kwantificeer doelen en controleer ze.
  9. Koester je diamanten (lees: medewerkers). Zoek mensen slimmer als jou. Diversiteit kan geen kwaad, zo krijg je verschillende invalshoeken.
  10. Volg je passie.

De tweede presentatie was van Toon Vanagt, oprichter van Casius. Casius is al sinds 2000 actief en helpt mensen de juiste vakman te kiezen aan de hand van aanbevelingen.

Met Entrepyromaniac confessions: What I learned after burning 4.000.000 EUR of VC money bracht Toon zijn authentieke getuigenis waar ik veel van heb opgestoken. Veel ideeën van Bart kwamen terug, maar het was wel complementair in de zin dat het over Venture Capital ging. Hoe zit het met al die roem? Hoe voelt het om je beste vrienden te ontslaan? Hetgeen me vooral zal bijblijven: keep the burn rate low.

Laten we deze ideeën in het achterhoofd houden. Misschien moeten de tips ineens maar geboden worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *