Het persoonlijke netwerk

Vandaag was het Dag van het Ondernemerschap. Eén van de workshops waar ik naartoe ben geweest ging over persoonlijke netwerken. De spreker van dienst was de inspirerende networking coach Jan Vermeiren.

Opmerkelijk: Jan schreef een Amazon best-seller die Let’s Connect heet en studeerde net zoals mij handelsingenieur in de beleidsinformatica.

Het was een interactieve workshop. De eerste vraag behandle de voor- en nadelen van een netwerk. Mogelijke nadelen die aangehaald werden:

 • afhankelijkheid
 • complexiteit
 • kwantiteit versus kwaliteit
 • manipulatie
 • arbeidsintensief

Mogelijke voordelen:

 • faciliteren
 • kennis delen
 • tijdsbesparend
 • synergieën
 • richtingaangevend: waar zitten de opportuniteiten?

Netwerken is niet manipuleren of jezelf in de spotlight zetten. Daarentegen is vertrouwen opbouwen, informatie delen en beloftes nakomen dat wel.

Je moet een netwerk attitude hebben waarbij je informatie deelt, maar zonder daar direct iets voor terug te ontvangen. Het is geven en ontvangen in plaats van geven en nemen.

Hij wees ook op het verschil tussen een aanbeveling en een introductie van een persoon. Het laatste betreft het louter samen brengen van 2 mensen. Valkuil is dat zulke dingen bedroevend weinig gebeuren.

In deze sessie werd nogmaals benadrukt wat ik al wist. Je eigen netwerk is niet belangrijk, wel het netwerk rondom je. Dit wordt de tweede graag genoemd op LinkedIn. Want: waar vind ik werk, een klant of een bedrijf die mij een stage aan wilt bieden? Wellicht niet bij mensen die ik nu ken. Kennissen van kennissen, dat is het waar het om draait. En we zijn met z’n allen toch maar zes stappen verwijderd van elkaar!

Jan liet ons ook een doel formuleren en dit te toetsen aan het SMARTER principe:

 1. Specifiek
 2. Meetbaar
 3. Actiegericht
 4. Realiseerbaar
 5. Realistisch
 6. Ethisch
 7. Registratie (het opschrijven)

Dan werd er gevraagd om de die belangrijkste personen op te schrijven die hierbij kunnen helpen. Wat is hun toegevoegde waarde en wat kan ik zelf voor deze persoon doen? De meesten noteerden mensen die zij reeds kenden maar eigenlijk hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Inderdaad, misschien ken je die persoon die jou gaat helpen niet. Daarvoor heb je juist het netwerk nodig. Echter, ons brein is beperkend en vertaalt zulke zaken voortdurend verkeerd. Vandaar de fout die velen maakten.

Hiermee het belang van persoonlijke netwerken dus verduidelijkt.

Lees zeker ook eens Jan zijn blog met tips over netwerken. Op www.networking-coach.com vind je ook een gratis e-course!

Communities

Nog eentje vanop barcamp. @bram_ gaf een heldere presentaties over waarop je moet letten bij het ontwerpen, lanceren en onderhouden van een web community. Sommige zaken lijken vanzelfsprekend, maar toch moet ik mezelf betrappen als community manager van IMBIT dat ik vele zaken gewoon niet toepas of zelfs vergeet. Daarnaast was er nog de case studie rond de nieuwe AB site waaruit ik ook vele nieuwe dingen leerde.

Ook deze blog kan leren uit de presentatie. Zo heb ik bijvoorbeeld de pre-moderatie van commentaren uitgeschakeld.

Hoe gaat het jouw community site trouwens af?

Craftmanship

Tijdens de presentatie van designer Johan Ronsse op laatste barcamp kwam er een discussie naar boven over Craftmanship, in het verlengde van de eerdere lezing op de dag van Bernard Grymonpon die ik tot mijn grote spijt heb gemist.

Craftmanship komt eigenlijk van de ideeënwereld van de Griekse filosoof Plato zoals op wikipedia te lezen is:

Craftmanship refers to Plato‘s idea of specialization, in which the lower society has a specific job in the greater society so that it functions properly as a whole.

Bernard betoogt dat we het IT talent moeten koesteren. Dat doet hij door het agile manifesto aan te vullen door een vijfde pilaar, meer bepaald met craftmanship dus.

Het probleem is dat bedrijven niet beseffen hoeveel vakmanschap er achter bepaalde processen schuilen. Business houdt zich ook maar met 1 ding bezig: is het project binnen budget, vereisten en tijd? Daarbovenop komt nog is dat frameworks zoals Rails en Symfony het voorstellen alsof het allemaal niets is. Om nog maar te zwijgen over het veelvuldig gebruik van WYSIWYG editors.

Zelf weet ik wat een goed ontwerp vereist en dat systemen vandaag niet kunnen evolueren omwille van slecht ontwerp. Nochtans, bedrijven zijn niet zo bezig met dergelijke techniciteiten. Ze zullen altijd opteren voor een snelle en goedkope oplossing die vooral werkt. Hoe het werkt maakt voor hen niet uit. Punt is nu juist dat je niet én goedkoop én snel én kwalitatief kan zijn.

Als IT’er sta je met beide voeten in de modder en ik kan goed geloven dat dat soms frustrerend is omdat respect vaak zoek is. Echter, ik denk ook dat de kunstenaar mentaliteit verkeerd is. Het product dat je oplevert is namelijk een coherent geheel van algoritmen.

De enige oplossing die ik zie om respect af te dwingen, is door middel van een kwaliteitslabel die bovengenoemde zaken afstraft. Het communiceren van het resultaat van het doorlichten van de IT processen is het juiste signaal naar de bedrijven toe. Iemand met talent weet immers hoe hij op de juiste manier een sorteer algoritme moet implementeren. Dat is wat het verschil maakt tussen een professional en een amateur.