Het persoonlijke netwerk

Vandaag was het Dag van het Ondernemerschap. Eén van de workshops waar ik naartoe ben geweest ging over persoonlijke netwerken. De spreker van dienst was de inspirerende networking coach Jan Vermeiren.

Opmerkelijk: Jan schreef een Amazon best-seller die Let’s Connect heet en studeerde net zoals mij handelsingenieur in de beleidsinformatica.

Het was een interactieve workshop. De eerste vraag behandle de voor- en nadelen van een netwerk. Mogelijke nadelen die aangehaald werden:

 • afhankelijkheid
 • complexiteit
 • kwantiteit versus kwaliteit
 • manipulatie
 • arbeidsintensief

Mogelijke voordelen:

 • faciliteren
 • kennis delen
 • tijdsbesparend
 • synergieën
 • richtingaangevend: waar zitten de opportuniteiten?

Netwerken is niet manipuleren of jezelf in de spotlight zetten. Daarentegen is vertrouwen opbouwen, informatie delen en beloftes nakomen dat wel.

Je moet een netwerk attitude hebben waarbij je informatie deelt, maar zonder daar direct iets voor terug te ontvangen. Het is geven en ontvangen in plaats van geven en nemen.

Hij wees ook op het verschil tussen een aanbeveling en een introductie van een persoon. Het laatste betreft het louter samen brengen van 2 mensen. Valkuil is dat zulke dingen bedroevend weinig gebeuren.

In deze sessie werd nogmaals benadrukt wat ik al wist. Je eigen netwerk is niet belangrijk, wel het netwerk rondom je. Dit wordt de tweede graag genoemd op LinkedIn. Want: waar vind ik werk, een klant of een bedrijf die mij een stage aan wilt bieden? Wellicht niet bij mensen die ik nu ken. Kennissen van kennissen, dat is het waar het om draait. En we zijn met z’n allen toch maar zes stappen verwijderd van elkaar!

Jan liet ons ook een doel formuleren en dit te toetsen aan het SMARTER principe:

 1. Specifiek
 2. Meetbaar
 3. Actiegericht
 4. Realiseerbaar
 5. Realistisch
 6. Ethisch
 7. Registratie (het opschrijven)

Dan werd er gevraagd om de die belangrijkste personen op te schrijven die hierbij kunnen helpen. Wat is hun toegevoegde waarde en wat kan ik zelf voor deze persoon doen? De meesten noteerden mensen die zij reeds kenden maar eigenlijk hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Inderdaad, misschien ken je die persoon die jou gaat helpen niet. Daarvoor heb je juist het netwerk nodig. Echter, ons brein is beperkend en vertaalt zulke zaken voortdurend verkeerd. Vandaar de fout die velen maakten.

Hiermee het belang van persoonlijke netwerken dus verduidelijkt.

Lees zeker ook eens Jan zijn blog met tips over netwerken. Op www.networking-coach.com vind je ook een gratis e-course!

One thought on “Het persoonlijke netwerk”

 1. Hey

  Leuke blog en leuk artikeltje over het persoonlijk netwerk.
  Zelf vind ik dit ook een bijzonder interessant thema.
  Over het smart-principe bestaan er verschillende variaties. Zelf voeg ik er graag bij “economisch en ecologisch verantwoord”. Hierover schreef ik zelf ook een artikeltje: http://coachjan.be/2008/12/27/hoe-maak-je-van-2009-een-topjaar/

  In de de smarter-formule van Jan Vermeiren, mis ik de factor tijdsgebonden, kan dat?

  Veel succes met jouw interessante blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *