Fascinerende figuur: Bdale Garbee

Bdale Garbee moet wel de meest fascinerende figuur zijn ooit. Hij werkt bij HP (jawel, dat ene bedrijf waar Steve Wozniak zijn ganze leven zou werken) als Open Source & Linux Chief Technologist. Een Linux voorvechter dus. Meer opmerkelijk is zijn voorliefde voor raketbouwen en het feit dat hij opvallende shirts draagt in zijn vrije tijd.

Sinds ’94 bouwt hij mee aan Debian. Op FOSDEM had hij het over de Debian Linux Manifesto (aanrader!) van Ian Murdock, over dselect versus apt-get en het Debian Social Contract. Zijn boodschap is dat je zowel naar activiteit in de mailing list (het sociale aspect) moet kijken als naar de echte wijzigingen van packages.

Guard the open nature of the Internet

Mark Surman van Mozilla had het zaterdag op FOSDEM over free, open en wat dit nu voor de toekomst betekent. Hij wees op een aantal zaken waarvan we ons bewust moeten worden. Hier is wat ik vooral onthoud.

  1. Mozilla’s originele mission statement was guard the open nature of the Internet. Met andere woorden, het web moet toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen. Die boodschap is nog steeds geldig. De objectieven voor 2010 zijn 1) openheid en participatie; 2) data beveiligen; 3) mobile; 4) Firefox. Echter, dewelke zullen dat zijn in 2060? Wat verandert er, wat blijft? Afgaand op de missie zal openheid en participatie de boventoon blijven voeren, maar de rest blijft een groot vraagteken.
  2. Hoe verreikend zij free en open? Het gaat om meer dan software alleen (Surman is geen programmeur, eerder een organizer). Open Source heeft er voor gezorgd dat miljoenen mensen kunnen studeren, kopiëren, aanpassen en delen. Dit heeft een ware markt transformatie bewerkstelligd met als resultaat een hackbable world. Anno 2003 was het web in gevaar. IE6 had een monopolie van 97,34%, e-government sites gebruikten ActiveX authenticatie en complete interactieve flash sites verbergen broncode. Vandaag zijn we alive and kicking, het web verkeert in een gezonde en stabiele situatie. Er bestaat een diversiteit aan browsers (IE onder 70%), alle gebruikers kunnen hacken en tweaken (niet iedereen is in staat om dit te realiseren maar de mogelijkheid bestaat) en andere initiatieven zoals flickr met haar Creative Common licenties mag men ook niet vergeten tellen. Free en open is dus verreikend.
  3. 2009 zal het jaar worden van mobile. Initiatieven zoals Android maken grote furore in het mobiele landschap. Hoe dan ook, er zal een epische strijd zijn tussen de symbolische gesloten one purpose phone en de computer die open is, creativiteit tolereert en innovatie aanmoedigt. Hoe kan open dan winnen? Er zijn veel factoren die beschouwd moeten worden. Het gaat over zowel hardware (openmoko) als software (android), over het web (fennec), het netwerk (bittorrent), de cloud, de tarieven (mobile carriers) en permissies (iPhone unlock). Er is met andere woorden nood aan een open mobile ecosystem. Het is nu om de conceptuele map (study, copy, modify en share) te vormen voor open mobile. Maar langs de andere kant hebben we ook betere en grotere conceptuele mappen nodig. Waarden moeten verfijnd worden. Mensen moeten zich verbinden en onderwijzen. Jawel, open network services! Mozilla zal sterke waarden blijven nastreven en uitstekende software bouwen die mensen graag gebruiken.

Abstract, maar confronterend en met een inhoud die enkele belangrijke vraagstukken op de voorgrond brengt. Zaken waar we verplicht moeten over na denken. Hilarisch ook trouwens dat Surman van enkele jaar feiten had verzameld en wees op de reünie tour van de spice girls.

Steve Wozniak: PC Alma Mater

iWoz, de autobiografie van Steve Wozniak, is op zijn minst intrigerend. Volgende passage toont misschien wel aan waarom ik Wozniak het ultieme voorbeeld vind van craftmanship.

Most people don’t think of an engineer as an artist, probably, because people tend to associate engineers just with the things we create. But those things wouldn’t work, they wouldn’t be elegant or beautiful or anything else, without the engineer carefully thinking it out—thinking how to create the best possible end result with the fewest number of components. That’s sophistication.

Enorm veel respect voor de mens.