Tsjechische merkwaardigheden

Ondertussen een week in Tsjechië, Brno en weer tijd voor een update. Een aantal zaken zijn me de voorbije week opgevallen en het lijstje hieronder is een reflectie daaromtrent. Door voortdurende interactie met collega’s en AIESEC’ers kom ik tot heel wat inzichten. Van een cultuurschok is er niet echt sprake, maar ik besef wel dat vele zaken die wij zomaar aannemen niet altijd zo vanzelfsprekend zijn. Maar goed dus, het lijstje met merkwaardigheden over al dan niet relevante zaken gegroepeerd in een categorie — niet MECE of zo.

Sport

Sporten in BrnoZe lijken hier bezeten te zijn door sport, althans in Brno. Waar rollerblades bij ons zo ninety-nine waren, zijn ze hier omnipresent. Het gaat zelfs zo ver dat kersverse rollerbladende mama’s en papa’s de buggy vooruitstuwen tegen ongezonde snelheden. Moutainbikes, steps en andere tweewielers razen voorbij. Ook is het zo dat men yoga sessie’s volgt, of naar de gym gaat, en dat zelfs nog voor de werkdag aanvangt. Kortom, mensen van alle leeftijden zijn voortdurend in beweging. Zo gezond, maar dat mag ook wel want olie en vetten maken integraal deel uit van de kookwijze. Geen wonder dat de gemiddelde expat zo’n 10 kilogram aankomt. Hopelijk geldt dit niet voor mezelf. Ik zie me hier nog regelmatig aan sport doen en neem deze gewoonte graag mee naar België.

Gokken

GokkenEen ander verhaal is het gokken. Ik ben verbaasd van het grote aantal casino’s hier, typisch gesignaliseerd door een “hoeveel-is-er-op-de-moment-in-de-jackpot”-scherm aan de voorgevel. Grote bedragen zie je echter niet, dus ik denk dat het risico ook altijd wel beperkt zal blijven wat het daarom misschien wel zo toegankelijk maakt. Hoe dan ook, Tsjechen lijken van gokken te houden. Ik blijf er liever weg.

Gastronomie

Wat is het eten hier vettig! De Tsjechische keuken is toch wel wennen, maar niet zo afwijkend van de algemene Europese keuken. ‘t Is vooral veel kip, runds- varkensvlees, me dunkt. Nog niet zoveel vis gezien. De knedlíky — ofschoon het geserveerd wordt met biefstuk — zijn toch niet mijn ding. Wat de bediening betreft kan ik zeggen dat deze ontzettend snel verloopt.

En dan het bier. Tsjechië is een bierland, net zoals België. Maar toch, er zijn grote verschillen. Bieren komen in halve liters. Uiteraard heb ik al Starobrno geprobeerd — het typische bier dat hier gebrouwen wordt. Maar ook Kozel, Pegas en Staropramer werden beproefd. Echter, de hoeveelheid alcohol van de pils is wel lager dan bij ons. En ook, waar wij rekenen in percentages, hebben zij het over graden. De omgekeerde wereld. Ik heb daarom meer een voorkeur voor Becherovka, de bitterzoete kruidenlikeur, geliefd bij menig toerist. ‘t Schijnt dat ze hier in ‘t zuiden ook goede wijnen hebben. Vooral witte. Hopelijk krijg ik eens de kans om de plaatselijke wijngaarden te bezoeken.

Koopkracht en shopping

IMAG0161Wat mij opvalt is dat er ontzettend veel shopping centra’s zijn. Maar echt, ongelooflijk! Ze hebben hier zelf speciale shuttle-diensten naar afgelegen doch plaatselijke shopping imperia. Wijnegem shopping center mag dan wel ontzettend groot zijn, maar in aantal worden we toch zwaar overtroffen. Maar dat is misschien niet zo verwonderlijk. Na de val van het IJzeren Gordijn werd de bevolking blootgesteld aan de geneugten van het winkelen. Eten en drinken mogen dan wel betaalbaar zijn; andere goederen zijn dat absoluut niet. Gezien de doorgaans lage lonen, vraag je je af hoe zoiets kan.

Mode

Ik ben maar een jongen van het platteland, maar de klederdracht doet me soms verwonderen. In een multiculturele stad zie je vanalles, maar hier kijken mensen niet op van tatoeages of zelfs blauw haar. De gemiddelde burger loopt er gewoon plomp bij. De leuke mini-rokjes van de ongeremde Tsjechische meiden nemen de straten in, terwijl de white-collars ze civilizeren. Allemaal fascinerend.

IT en outsourcing

AVGEn tot slot: IT. Brno is een IT mekka. Ik verblijf momenteel aan de Masaryka universiteit, faculteit economie, en daar hoor en zie ik niets anders. Zo zijn er talrijke spin-offs. Bovendien zijn de bekendste IT services mastodonten wel aanwezig in Brno: IBM, Infosys, AT&T enzovoort. En weet je wat: vandaag te weten gekomen dat AVG technologies, bekend van de virusscanner, een tsjechisch bedrijf is! Ze hebben hun hoofdzetels in ons bedrijfspark. Tenslotte gaat het hier vooral over uitbesteding van processen en dat gaat vaak ver: van back-end tot front-end.

One thought on “Tsjechische merkwaardigheden”

  1. Pingback: Meer inzichten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *