Meer inzichten

Nog maar een paar dagen verder na mijn vorige inzichten, maar toch al nieuwe ideeën. Alhier meer van wat mij opviel de voorbije weken in Tsjechië, Brno.

Engels zonder lidwoorden

Ik heb hier al enkele mensen bijzonder goed Engels horen spreken — maar écht. Het idee is dat men veel aandacht lijkt te schenken aan het accent, wat veelal op Brits trekt. Petje af. Maar! Iets waar ik mij echter mateloos aan stoor is het weglaten van lidwoorden. Afschuwelijk! Maar ik heb het al meer ondervonden, onder meer met een Russische vriendin. Is dat een afwijking of zo? Please come to reception! Mja.
IMAG0224

Honden

De hond, beste vriend van de mens, lijkt ook in Tsjechië goed ingeburgerd te zijn. Ik begrijp dat wel, dat je zo een emotionele band kan hebben met je hond, hoewel we er zelf nooit één hadden. Wat ik wel tof vind, is dat honden op straat een muilband aan hebben, hoewel, me dunkt, niet verplicht. Niet slecht om over te nemen.

Gedrag

Ik woon in de stad Brno. Na Praag de tweede grootste van Tsjechië. Mensen zijn behoorlijk vriendelijk en open. Behulpzaam.

Onlangs hadden we een training binnen in het bedrijf over e-mail communicatie. Na afloop mocht ieder zijn mening geven over de inhoud en de presentatie. Voor mezelf was dat zeer positief. Sommige zaken waren nieuw, zoals het identificeren van de case in het onderwerp, het openen en beëindigen van een e-mail en het altijd in het achterhoofd houden wat de voordelen zijn voor je publiek. Maar vele dingen wist ik al, zij het via ervaring, geleerd tijdens één of ander college. En herhaling maakt het vanzelfsprekend. Maar kom, ik was nogal ontredderd door de reacties van mijn Tsjechische collega’s. Zij meenden dat ze haast niets nieuws hadden bijgeleerd en sommigen gaven een behoorlijk passieve indruk. Aan wat ligt dat dan hé? Zoveel factoren die een rol kunnen spelen. Opleiding? Achtergrond? Karakter? Of ligt het aan de bedrijfscultuur die niet overeenstemt of het ontbreken van motivatie? ‘t Zijn maar observaties, meneer.

Hoeveel gram is deze maaltijd?

Ik vind het raar. Waarom in godsnaam een menukaart met per gerecht het aantal gram? Wie maakt het wat? De mensen zijn hier trouwens toch niet zo dik, laat staan dat ze op dieet zouden moeten. Op een pak chips staat in ‘t klein aangegeven hoeveel het pak weegt. Dat, in tegenstelling tot de in koeienletters gedrukte grammen bij ons.

Oh ja, ze zijn er trouwens ook nog niet echt goed over uit of het nu Tsjechië, Slovakije of Tsjechië-Slovakije is. Dat werd al duidelijk toen de piloot bij het landen ongegeneerd zei: Welcome in Czech-Slovakia, folks!. Ook de koekjesverpakking wijst dat uit.
IMAG0223

Publiek transport

Het publieke transport is hier vrij geniaal. Alles rijdt zeer frequent en behoorlijk stipt.

Bij De Lijn werken ze met zones. Wel, hier doen ze dat niet. Hier rekenen ze in minuten. Een ticket voor 10 minuten kost 14 Tsjechische kronen. Bij De Lijn is het zo, dat als je een abonnement hebt, je je geen zorgen meer te maken over zones. In Brno hoef je je echter geen zorgen meer te maken over die zones. Das een heel ander idee, afstand versus tijd. Waarom zou je je ook druk moeten maken over zones? Ik weet begot niet hoe lang zo’n zone precies is. Ze hebben hier ook zones, maar ‘t is een secundaire indicator. Ik weet wel hoe lang het ongeveer duurt om van Wuustwezel naar Merksem te pendelen, maar nooit hoeveel zones dat omvat.

Alles is ook goed gesignaleerd. Een display zorgt daarvoor, vergezeld door een aangename vrouwelijke stem. Trouwens, bussen hebben ze hier niet. Trolleybussen, trams en treinen integendeel. De treinwagons hebben hun doorgang niet in het midden, maar links. Rechts bevinden zich dan cabine’s die je kan sluiten — mijns inziens om het geluid te reduceren.
IMAG0140

Nog: alles is naadloos met mekaar geïntegreerd! Er rijden trolleybussen de hele nacht door. En ze hebben een heuse Google-tram die maps promoot:
IMAG0078

Hoera!

Kamer en slaapvertrek

Als student zijnde zat ik steeds op een peda. Nu in feite weer, maar ‘t leven op kot is hier wel anders. De modale student heeft hier namelijk een roommate. Soms zetten ze je op een kamer van vier, maar meestal ben je met twee. Vermits het nu zomer is, zit ik hier voorlopig alleen. Het kot is leefbaar en heeft een goede indeling. WC, douche inclusief wastafel, mini-keuken, twee bedden en twee bureau’s.

IMAG0152

Ik mag niet klagen, ondanks een lekkende kraan die me teistert. Is er hier misschien een loodgieter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *