Aangaande wisselkoersen

Kijk. In Tsjechië werken ze voorlopig nog niet met de euro — doch zijn er plannen om over te schakelen binnen de tien jaar. Maar goed, toen ik vertrok had ik dus behoefte aan hun Tsjechische kronen.

De laatste dagen in België was plannen en ik ben altijd graag goed voorbereid. Anticiperen is belangrijk. Dus ik naar het lokale KBC-filiaal voor Tjechische kronen te bestellen. Met geen woord gerept over de toenmalige koers, maar gewoon droog een bedrag in mijn gezicht gesmakt gekregen. ‘k Had meer informatie moeten vragen. Maar ‘t zou toch wel een paar dagen in beslag nemen eer ze beschikbaar zouden zijn, vertelde men.

Vrijdag, in het weekend voor vertrek, dus die kronen gaan afhalen. Bleek de koers 23,002 kronen te zijn in ruil voor één euro. Nu was ik best wel op de hoogte van de huidige stand van zaken. Vrij stabiele koers; fluctuaties uit den boze. Zo schommelend rond de CZK 25. Inderdaad, een zeer slechte deal, want een vrij hoog bedrag besteld.

Nadere inspectie volgde dan. Blijkbaar begint het bij de ECB koers. CZK 24,985 lees ik af. Mijn god, das bijna CZK 2 verschil! Pijnlijk. Dan maar heel de grootbank haar website afgeschuimd. Wel gelezen dat je vreemde munten kan bestellen. Doch, niets over hoe het nu juist in elkaar zit.

Lichtjes geïrriteerd dan maar een vraag geadresseerd aan het telecenter. Ik mag niet klagen over de dienst, want een antwoord was er zeer snel. Maar me zo geërgerd aan de afwezigheid van informatie! Wel willen transparant zijn, maar niet kunnen uitleggen hoe en wat. Daar is waar het schoentje knelt. Ik wil weten hoe de hooivork in de steel bevestigd is. Want meten is weten, zoals een professor stelde.

Maar ‘t zit dus als volgt in elkaar. De ECB publiceert een zogenaamde middenkoers. In feite een gemiddelde koers waaraan de diverse banken girale aan- en verkopen doen van diverse vreemde munten.  Hierop baseren de banken zich om een girale koers te bereken naar hun klanten toe. Meestal een bepaald percentage meer of minder bij een verkoop of aankoop. Daarnaast heb je nog de biljettenkoersen. Deze baseren zich ook op de middenkoers, maar hier komen er kosten bij kijken omdat de biljetten immers fysisch in de kantoren moeten geraken — inpakken, verzenden, accepteren en verwerken. Bijgevolg liggen de afwijkpercentages dus nog hoger. Middenkoers vergelijken met biljettenkoers geeft zo een hemelsbreed verschil.

Een paar dagen geleden langsgeweest in een dubieus wisselkantoor, doch gevestigd in de drukke Masarykova straat. Altijd gedacht dat dat oplichters waren. Maar echt, de wereld op zijn kop! Hier was de koers CZK 24,70. Geen idee of het allemaal wel officieel was.

Zo terzijde: zou een zwarte markt voor euro’s niet ontzettend lucratief zijn zoals dollars dat doen in Cuba?

Veel bijgeleerd, maar ik had natuurlijk beter moeten weten. Ik ben verdorie afgestudeerd als een economist. Tijd om de cursussen van zowel financieel management als cost accounting eens terug van onder het stof te halen. Hoe dan ook: grootbanken moeten doorzichtiger worden! Ik koop voortaan vreemde munten wel gewoon in het vreemde land. Euro’s hebben ze daar meestal graag.

Of hoe anticiperen soms ook wel eens wordt afgestraft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *