LibraryThing Scanner

Al geruime tijd zit ik op LibraryThing. Het idee is simpel: een last.fm voor boeken. Je houdt bij welke boeken in je bezit zijn, welke je reeds gelezen hebt en welke je plant te lezen. Een soort van persoonlijke digitale bibliotheek, met andere woorden. Zulke tools die me helpen meer productief te zijn, zijn geweldig. Organisatie, overzicht en orde.

Maar goed, deze namiddag werd het eens tijd om mijn profiel bij te werken. Ik lees de laatste tijd veel, weet je, en er moeten nog een hoop boeken in het systeem worden gebracht. Dan zijn er twee opties. Of je kan ervoor kiezen om de boeken manueel — door het ingeven van titel of ISBN code, bijvoorbeeld — op te zoeken, of je kan barcodes beginnen in te scannen. CueCat is een voorbeeld van deze laatste categorie: scannen, aansluiten via USB en de software communiceert met LibraryThing. Effectieve tool, en voor een luttele 15 dollar in jouw bezit. Maar het kan ook anders, dat scannen. Zo ontdekte ik vandaag LibraryThing Scanner in de Android market.

LibraryThing Scanner is de max en werkt perfect op mijn HTC Hero, Android 2.1. Bovendien is het nog eenvoudig ook, zoals uit volgende stappen blijkt. Druk op “Scan” om te starten, vervolgens gaat de app in camera mode. Je houdt een ISBN barcode voor de camera, waarna het aangeeft dat een boek gevonden is — gemiddeld duurt dat een paar seconden als je goed mikt. Vervolgens zal LibaryThing openen, met de ISBN code reeds ingevuld. Dan klik je op de zoekknop om het boek te vinden en tenslotte selecteer je de titel om het boek aan je bibliotheek toe te voegen.

Nadat de handeling is uitgevoerd, en je wenst een nieuw boek toe te voegen dan druk je op de terugknop van je telefoon. Maar dit werkt niet, omdat je in de browser zit. Dus moet men steeds terug naar het hoofdscherm en de applicatie weer openen. Dat is wat minder, en maakt het wel wat stroef. Maar toch, een enorme krachtige applicatie.

Wel ben je vereist om de Barcode Scanner applicatie ook te installeren. Maar de applicatie geeft dit duidelijk aan en brengt je meteen naar de market om het binnen te halen. In feite communiceert LibraryThing Scanner dus met de Barcode Scanner API. In het opzicht van code herbruikbaarheid en onderhoud van de applicatie is dat dus zeer positief.

Zulke scanner applicaties zijn zeer krachtig en veel mensen zijn er duidelijk nog niet mee vertrouwd. Je kan er zowel 1D als 2D/QR codes mee scannen die productinformatie zoals prijs en beoordeling bevatten. Of boeken toevoegen aan je bibliotheek, natuurlijk! Jawel, allemaal op het “open” Android platform! En wat met de iPhone?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *