Belgische wapenhandel en The Simpsons

Echt, ik zweer het, ik ben nog altijd niet moe van The Simpsons.

Niet dat ik nu actief afleveringen binnenhaal — zenden ze dat eigenlijk nog op Belgische televisie uit? Niet meer in de mate zoals het vroeger was.

Maar afgelopen week had ik de kans om nog eens een aflevering te zien. Seizoen 22 al ondertussen, episode Donnie Fatso, een parodie op de film Donnie Brasco.

De humor en geanimeerde beelden zijn nog altijd uitstekend, maar wat ik vooral apprecieer in de serie, is de vlijmscherpe kritiek op onze samenleving.  Niet dat dat in andere series compleet afwezig is, maar ik heb The Simpsons daar altijd sterk in gevonden.

Neem nu de Donnie Fatso aflevering:  op een gegeven moment, nadat Homer  zijn favoriete kroeg Moe’s plat brandt en erkent wordt als volwaardig Maffia lid (onder de naam Nicky), gaan Fat Tony en Nicky een lading geweren oppikken in de dokken.

De catch hier is dat het om Belgische wapens gaat.

(Ludieke afloop is dat de FBI nog meeluistert met Homer, die Fat Tony vertelt om zich uit de voeten te maken. Maar dan krijgt Fat Tony in de gaten dat Homer een spion is, net voordat hij een hartaanval krijgt en overlijdt. Fit Tony, Fat Tony’s neef, neemt dan de positie van Fat Tony in.)

Maar goed, wat me zo interesseert is dat subtiel aangeraakte thema van Belgische wapenhandel.

Waarom Belgische, ja?

Het is namelijk zo dat er grote lacunes zit in de Belgische wetgeving over tussenhandel in wapens. Jawel, maffiose praktijken als gevolg!  Zie ook naar de naar mijn mening onderbelichte zaak Jacques Monsier.

Dankzij The Simspons kom ik dus nog eens iets echt nieuwswaardig tegen.

Ik heb dan ook enorm veel respect waarop de makers van The Simpsons dat keer op keer blijven doen, die subtiele doch gerafinneerde manier waarop zulke maatschappelijk relevante thema’s behandeld worden.

Hier de aflevering in kwestie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *