Gehaktschotel parmentier

Laatst weer een ovenschotel klaargemaakt en het was wederom verrukelijk! Inspiratie heb ik deze keer gehaald bij het één programma Dagelijkse Kost.

Het gerecht heet “Gehaktschotel Parmentier”. Het is zeer smakelijk, en je kan het al vanaf twéé euro per persoon op tafel zetten.

Men neme ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 teentje look
  • 2 uien
  • 400 g tomatenstukjes in blik
  • 10 loskokende aardappelen
  • 2 dl melk
  • 2 eieren
  • klontjes boter of wat olijfolie
  • nootmuskaat
  • wat verse of gedroogde tijm
  • broodkruim of gemalen kaas
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in een ruime pot water met wat zout.
  • Zet een stoofschotel op het vuur en smelt er een klont boter in.
  • Snipper de uien grof en plet de look tot pulp. Stoof ze samen aan in de hete boter. De uien mogen lichtbruin kleuren.
  • Voeg het gehakt toe aan de pot, samen met een scheutje olijfolie of wat extra boter. Roer het gehakt regelmatig om, zodat het geen grote homp vlees blijft.
  • Breng het gehakt extra op smaak met wat verse of gedroogde tijm, een snuifje zout en peper van de molen.
  • Voeg het blik tomatenstukjes toe en meng de stukjes goed door het gebakken vlees.
  • Laat de pot nog even stoven op een zacht vuurtje.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree. Het mag best een puree zijn waar nog kleine stukjes aardappel in zitten.
  • Tover de gestampte aardappelen om in een smeuïge puree door er de eitjes, wat boter en melk door te roeren.
  • Kruid de aardappelen met vers geraspte nootmuskaat, wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Vul een grote vuurvaste ovenschotel of individuele schotels met een laag gehakt. Schep daarboven een laag puree en strooi broodkruim over de schotel.
  • Plaats het gerecht onder de hete grill tot het broodkruim een goudbruin korstje vormt (reken 5 à 10 minuten, afhankelijk van je oven).
    Alternatief: Je kan de gehaktschotel ook gratineren met gemalen kaas.

Tenslotte, als extragroentjes  kan je nog gestoofde courgetteblokjes en champignons erbij serveren.

Copyright: één.

Special thanks to Nicky Schroeyers.

2 thoughts on “Gehaktschotel parmentier”

  1. Ik heb wel ergens nog een foto liggen, maar die staat nog op andere media en dus nog niet op het Web 🙂

    Maar serieus.. proberen dit gerecht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *