Van reacties op blogs naar gepersonaliseerde feeds

Het gebeurt niet vaak dat ik op andere blogs reacties op een bepaald bericht wil volgen. Toch kunnen commentaren zeer verrijkkend zijn en een discussie op gang brengen. Nochtans zijn er genoeg mogelijkheden om reacties op te volgen. Soms is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om reacties te volgen per e-mail, maar meestal worden ook afzonderlijke feeds aangeboden. Bij Blogger is dat een Atom feed. Op deze WordPress blog, bijvoorbeeld, is dat een RSS 2.0 feed. Eerlijk gezegd, ik heb nog nooit zo’n feed toegevoegd in mijn feedreader (Google Reader). Lasterlijk vind ik het, en de feed in kwestie zou er na een paar dagen al uitgegooid worden, want ik heb al zoveel feeds. Dus, waarom aparte feeds voor reacties en hoe zit het met de integratie van artikelen en commentaren?

Ik weet dat je eenvoudig feeds kan aggregeren via Yahoo Pipes om zo eenvoudig reacties in te bakken. Maar dat lijkt me nogal omslachtig, en wat als je dat per bericht wilt kunnen uitzetten? Dus waarom geen gepersonaliseerde feeds? Zo zou je bijvoorbeeld kunnen opteren om alleen de commentaren te zien van artikels waar jij reeds op gereageerd hebt.

Ik zie twee mogelijkheden op het niveau van feed readers. Ofwel zou het gestandaardiseerd kunnen worden, onder de vorm van een XML element binnen een entry, zowel voor de Atom als de RSS standaard. Op die manier zouden feed readers het eenvoudig kunnen afhandelen. Je moet je dan wel authenticeren om te bewijzen dat jij het bent die de feed leest zodat de gepersonaliseerde feed kan worden samengesteld. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen met je OpenID identiteit om zo tot gepersonaliseerde feeds te komen.

Een tweede mogelijkheid zou kunnen zijn dat een bepaalde feed reader dit idee reeds geïmplementeerd heeft. Dat het gewoon een leuke feature blijft, niet meer dan dat. Je zou per bericht kunnen instellen of je reacties wenst te ontvangen. En dat de gepersonaliseerde data wordt bijgehouden in de feed reader zelf. En dat die zelf de reacties tevoorschijn tovert in de main feed.

In een krant komen de lezersbrieven ook achteraan en zijn ze dus logekoppeld van de nieuwsberichten op zich. Dat is niet zo onlogisch en simpelweg omdat het nieuws niet “instant” is en ‘s avonds geperst wordt in de drukkerij om uiteindelijk een krant te worden die de volgende dag in je bus belandt. Die informatie is statisch. Het Web is echter wel “instant” en zeer dynamisch. En eigenlijk is hetgeen ik suggereer wat Facebook nu reeds doet. En wat FriendFeed ooit was (en nog steeds is):

FriendFeed is a real-time feed aggregator that consolidates the updates from social media and social networking websites, social bookmarking websites, blogs and micro-blogging updates, as well as any other type of RSS/ Atom feed. It is possible to use this stream of information to create customized feeds to share, as well as originate new posts-discussions, (and comment) with friends.

Het doel van FriendFeed is om Web content meer relevant te maken en je kan er onmiddelijk reageren op berichten binnenkomende van allerlei social media services evenals de activiteiten zien van je vrienden op een bepaalde dienst. Maar natuurlijk, dan worden commentaren gedecentraliseerd en val je al snel terug op een dienst zoals Disqus, Livefyre of Echo die commentaren proberen te centraliseren.

Ik zou graag dezelfde features beschikbaar willen in een feed reader: reacties onder het artikel en mogelijkheid ingebouwd om commentaren te plaatsen die dan via een API op de respectievelijke originele pagina worden gepubliceerd, weg van de feed reader. De feed reader dient louter en alleen om informatie te verzamelen en integreren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *