Kort, over de legalisering van cannabis

Afgelopen week was er iets in het nieuws dat mijn aandacht heeft getrokken. Farmacoloog Jan Tytgat, econoom Paul De Grauwe en criminoloog Tom Decorte hebben namelijk het Belgische cannabisbeleid op de korrel genomen. Zij pleiten voor de legalisering van softdrugs.

België heeft in tegenstelling tot Nederland altijd voor een repressief beleid gekozen. Het rare daaraan is dat je wel cannabis op zak mag hebben voor eigen gebruik, maar niet dealen. Je mag er dus wel hebben, maar geen produceren. Een beetje hypocriet, niet?

Het argument tégen is als volgt: “Als je cannabis legaliseert, waar ligt dan de grens? Opent dit niet de weg naar vele gevaarlijkere drugs zoals cocaïne?”. Dit is een foutieve veronderstelling. Je kan dit makkelijk weerleggen door te stellen dat het nu criminelen zijn die de drugs aanbieden. De markt speelt zich af in het criminele circuit en daar schuilt natuurlijk ook het gevaar dat onschuldige burgers in contact worden gebracht met veel gevaarlijkere drugs. En dat is schadelijk voor de volksgezondheid. Als de overheid zelf ingrijpt in de markt, wijzigen de omstandigheden. Dan zou cannabis bijvoorbeeld bij de lokale apotheker kunnen worden verkregen. Niet alleen voor medisch gebruik, maar ook gewoon ter consumptie. Als er maar randvoorwaarden worden uitgezet, maar dewelke zijn die dan?

De Grauwe stelt dat we naar een nieuw economisch model en evenwicht moeten gaan. In Nederland heeft het gedoogbeleid de economie zelfs een duwtje in de rug gegeven. Maar dat is wel een verhaal waar iedereen in moet stappen. Het is aan een hogere instantie binnen de overheid om dit te regelen. De kerntaken van de overheid zijn namelijk kwaliteitscontrole en regulering. En ook: de politici zullen hun nek moeten uitsteken en het beleid mee uitzetten waarin iedereen in de supply chain meegaat: kwekers, verdelers en consumenten.

In economische onzekere tijden kan de legalisering van cannabis zeker economisch een opsteker zijn, en het is ook positief voor de volksgezondheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *