Slechts 7,7% van de informaticastudenten zijn vrouwen

Slechts 7,7 procent van alle startende informaticastudenten aan de Vlaamse universiteiten zijn meisjes. Dat blijkt uit een onderzoek van SEIN, het onderzoeksinstituut voor gedragswetenschappen van het Limburgs Universitair Centrum.
Belangrijkste oorzaak is het verkeerde beeld dat meisjes van informatica hebben.
Volgens onderzoeker Tom Kuppens koesteren ouders vaak minder hoge verwachtingen ten opzichte van meisjes wat wiskunde, wetenschappen en informatica betreft. Dat weerspiegelt zich zelfs in het speelgoed dat meisjes krijgen. Terwijl grote broer een computer krijgt, moeten de meisjes het stellen met een barbiepop. Daardoor ontwikkelen meisjes het idee dat deze vakken te moeilijk voor hen zijn, zo luidt het.

“Ook leerkrachten benaderen meisjes anders dan jongens en halen, weliswaar zonder het te beseffen, het zelfvertrouwen van de meisjes neer”, aldus de onderzoeker.
Het SEIN wijst er dan ook op dat meisjes door het uitsluiten van een informaticastudie een brede waaier aan beroepsmogelijkheden met toekomstperspectieven mislopen. “Ook voor bedrijven komt dit neer op een verlies aan menselijk kapitaal”, aldus nog Kuppens.

Om de problematische ondervertegenwoordiging van meisjes in het informaticaonderwijs aan de kaak te stellen, heeft het SEIN een aantal acties gepland. Zo wordt op 8 oktober in het LUC in Diepenbeek een studienamiddag “Meisjes en Informatica” georganiseerd. Tijdens die namiddag zal een overzicht worden gegeven van alle mogelijke informaticaopleidingen.
Volgend jaar zullen een aantal workshops rond dit thema worden gehouden en zal het SEIN een informatiebrochure uitbrengen.

(via)

hmm, das nie veel…
en wiskunde en informatica zijn juist de goede dingen 😛 hoe kan je daar nu een verkeerd beeld over hebben???

Glenn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *