G-g-g browser

Her en der las ik de afgelopen week dat google op de proppen komt met een eigen browser. Google zou hiervoor samen werken met het fameuze Mozilla project.

Of het hier nu gaat over een gerucht of pure realiteit kan ik niet bevestigen, Google heeft voorlopig nog niets expliciet bevestigd. Wel zijn er gegevens die alleen maar bevestigen dat Googledaadwerkelijk bezig is met een webbrowser. Ten eerste was er maandag een artikel te lezen op Slashdot dat Google recent een zes tal nieuwe werknemers heeft aangenomen, waaronder enkele ex-werknemers van Microsoft. Om aan de hand van dit gegeven meteen te suggeren dat er een google browser in de maak is vind ik onterecht. Het zou wel vanzelfsprekend dat Google een resem applicaties aan het bouwen is om zich in de strijd te gooien met Microsoft, maar dat bevestigt nog niet dat ze bezig zijn met een webbrowser. Iets wat wel het idee versterkt is dat deze whoischeck uitwijst dat de domein gbrowser.com geregistreerd is door Google Inc.

Allemaal goed en wel, maar ik zit toch met een aantal bedenkingen na de zaak eens grondig te hebben doorspit. Waarom zou Google mensen van Microsoft aanwerven die eerder aan IE6 hebben gewerkt als ze willen samen werken met Mozilla? Een erg onlogische combinatie als je weet dat Mozilla opensource is. Google geeft toch ook niet de source vrij van haar searchengine of gmail? Waarom een browser dan wel?

Google is en blijft een zoekmachine. Nu ze met het aantrekkelijke gmail concept hebben kunnen genieten van een monopolie waardoor ze konden concurren met Microsoft, denken ze dat ze meer kunnen en mogen. Geen goed idee, en zeker geen goed idee om met Mozilla samen te werken aan een webbrowser. Ziet u Google al een eigen muziekdienst aanbieden? Ik niet, en het is misschien maar goed ook dat ze dat niet doen. Een reden om het alvast niet te doen is de überonprofessionele en lelijke MSN Music.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *