Moslimkwesties

De aanvallen op de WTC-torens en de moord op Theo Van Gogh zijn maar enkele voorbeelden van moslimfundamentalisme. Dagelijks worden we geconfronteerd met terrorisme. De moslimkwestie is een vaste waarde geworden, ook in België. Hoofddoeken worden verboden in het openbaar en de Islam wordt veroordeeld. Er is een opmars van extreem rechtse regimes. We kregen zelfs enkele weken terug een scherpe uitspraak te horen van onze eigen minster Dewael. Deze in kwestie betoogde dat de Islamcultuur minderwaardig is aan de Westerse cultuur. Vanzelfsprekend is dat een onterechte uitspraak. Vele mensen vinden de islamcultuur dan ook minderwaardig mede door de media en denken dat de Islam een bedreiging voor onze samenleving vormt. Nochtans is de Islam als cultuur op sterven na dood. De oorspronkelijke waarden van de Islam -waaronder de onderdrukking van de vrouw- worden enkel nog in een gering aantal landen toegepast.

De objectieve cijfers wijzen het uit zeggen ze. Ik kan ze geen ongelijk geven, in Nederland alleen al zijn er 1.000.000 moslims. Nochtans hebben de meesten van deze moslims zich min of meer aangepast aan onze cultuur en zo wordt dat ook geacht van die andere groep moslims die we fundamentalisten noemen. Deze laatste vormen wel een bedreiging voor ons. Onder hen moeten we ook nog onderscheid maken. Ten eerste hebben we de tweede generatie moslims die opgroeiden in onze maatschappij. Zij begrijpen de Islam verkeert, ze aanvaarden onze Westere wereld niet waar de vrije meningsuiting een vaste waarde is. Ze willen hún cultuur uitdragen in het Westerse. Daarnaast hebben we ook nog de zelfmoordterroristen die actief zijn in gevaarlijke moslimnetwerken en de daad van zelfdoding als het paradijs zien. Beiden zien ze de Westere samenleving als bedreiging. Zij voeren een Jihad tegen het Westen om de Islam in stand te houden en dat feit wordt tot bij ons uitgedragen.

Met dit in het achterhoofd rees de voorbije weken de vraag op of dat we de Islam eigenlijk niet onterecht hebben veroordeeld. Natuurlijk is het niet aanvaardbaar wat vele van deze fundamentalisten hebben aangericht en misschien nog zullen aanrichten. De basis van het probleem ligt volgens mij in de unipolariteit van Amerika en vele Moslims aanvaarden Amerika en dus de Westerse cultuur als grootmacht niet. De wereld wordt verwesterd en Islam implodeert en dat is geen goede zaak. Naar mijn mening moet er dus ook een variabiliteit zijn in de verschillende culturen want de onze verschilt toch enigszins met die van de Islam.

Ik vind het regelrecht triestig dat sommige media de Islam onrecht aandoen en de religie volledig ontheiligen. Met name heb ik het dan over initiatieven zoals GeenStijl welke ontolereerbaar is. De Islam is een cultuur als de andere en is niet het beeld dat dergelijke shocklogs geven. Nochtans ben ik toch van de mening dat enkele waarden hier in onze samenleving moeten gerespecteerd worden en daarmee bedoel ik dat de hoofddoeken provocerend zijn, ze onderdrukken de vrouw. En nóg zoveel meer

Ik bedoel maar, denk eerst na over de moslimkwestie van vandaag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *