Puntpop 2008

Zoals elk jaar, is het ook dit jaar weer Puntpop. Op zaterdag 3 mei zal het zonnetje schijnen, zal het landelijke Wuustwezel (wij hebben koeien, ja!) op z’n kop staan en zullen er bovenal fantastische bands het beste van zich geven.

Check het filmpje hieronder en kom mee feesten!

Verslag Mobile WebCamp

Zaterdag zat ik heel de dag op Mobile Webcamp in Hasselt. Barcamps zijn voor mij niet nieuw. Dit keer was echter anders, het ging over mobiel internet. Uit vrees dat mensen niet meteen zelf gingen presenteren over het nog vage mobiele internet, werden er een aantal gastsprekers uitgenodigd. Hoewel ik bitter weinig te maken heb met mobiel internet (ik heb zelfs geen smartphone) heb ik niet alleen bijzonder veel opgestoken van de verscheidene presentaties, maar heb ik ook een aantal mensen persoonlijk ontmoet uit de sector die mij ook heel wat bij hebben gebracht.

Enkele impressies van de presentaties:

 • Paul Brackel sprak over Open Mobiel Internet, een Nederlands initiatief dat dezelfde vrijheid ,die op het bekabelde Internet heerst, wil bewerkstelligen op het mobiele Internet door content providers, mobile operators en consumenten op één lijn te plaatsen. Transparantie, gebruikers herkenning, toegankelijkheid, standaardisatie, openheid en vrijheid zijn woorden die ik blijf onthouden. Wel nog terughoudend over de Anonymous Subscriber ID (X-ASID): gaan mobiele operatoren hier geen misbruik van maken?
 • Recht is niet mijn sterkste kant, maar het interesseert me wel. Te meer als het gaat over recht en websites. Een advocaat kwam heel wat interessants toelichten. Zoals bijvoorbeeld over de Atomium kwestie. Een vereiste is originaliteit, maar het Atomium is uiteindelijk maar een ijzeren constructie met laddertjes en glinsterende bollen. Waarom mag je er dan geen foto’s van nemen? Nog: hoe zit het met reacties op blogs? En het citaatrecht? Moeten hosters zich bezighouden met inbreuk makende artikelen?
 • In de kelder vonden de Mobile Widget Devday plaats. Ik heb er bijgeleerd over Glowe, dat je trouwens zeker eens moet uit testen. Door middel van best practices en een XML formaat kan je eenvoudig mobile widgets ontwikkelen. Het zou mooi zijn moest dit dé standaard manier worden om widgets voor op je telefoon te ontwikkelen. Overtuigend!
 • Tijs Vrolix sprak over zijn nieuwe Twitter project dat zelfs aandacht kreeg op Techcrunch. Het komt er op neer dat Twitter geen rekening houd met het verleden. Wat deed je wanneer? Zijn oplossing: de geschiedenis van je tweets in je kalender plaatsen (via iCal) en je krijgt een mooi overzicht. Het gaat over samenwerken, tracken in een kalender en todo lijstjes. Ook worden er grafieken gegenereerd. Volgens mij is het niet de zoveelste Twitter applicatie, maar heeft het wel degelijk zin om Twitter bijvoorbeeld te integreren met project management.
 • Pascal Van Hecke had het over cloud computing, SaaS en meer bepaald over Amazon Webservices. Wat ik nog niet wist: via EC2 kan je het web verkeer verdelen over verschillende data servers (ideaal als je wereldwijde gebruikers hebt). Je kan tot 5GB uploaden, je kan je eigen namespaces definiëren, je kan de toegankelijkheid volledig configureren. Het meest opmerkelijke nog: je kan images van je software aanmaken, installeren en configureren die je dan vervolgens kan aanbieden als dienst.
 • Opmerkelijk was de lichtkrant waarop alle HTTP verkeer dat over de hotspot liep zomaar werd getoond (dus ook wachtwoorden, MSN gesprekken enzovoort hé). Sniffing noemen ze dat. Hierbij werd nog maar is aangehaald dat vele draadloze netwerken zomaar opengesteld zijn. Tools werden besproken en hoe je je tegen afluisteren kan weren.

Eigenlijk te veel om over te vertellen, zoveel stof om over na te denken, zo veel inzichten.

En de rest van de dag:

Mja, wij web developers, bloggers en marketeers hadden trouwens veel plezier gemaakt zoals je op de Mobile WebCamp foto’s kan afleiden. We aten pasta en kregen lekkere ijsjes. We speelden op de Wii. En hasselt zelf dan: relaxe buschauffeurs, vriendelijke mensen en mooie meisjes. Trouwens: ik heb nog een film ticket gewonnen voor Kinepolis Hasselt, dus ik moet zeker nog eens terugkomen. Iemand van de Hasseltse meisjes geïnteresseerd (hint! hint! hint!)?

Samengevat: een waanzinnig geslaagde eerste editie van Mobile WebCamp! Een welverdiende proficiat aan Dorien en Kirsten voor de nagenoeg perfecte organisatie.

links for 2008-04-28

Boekenstokje

Het lijkt wel stokjes te regenen, want ik krijg er weeral eentje toegeworpen van Stijn. Over boeken. Mja.

1. Pick up the nearest book of 123 (or more) pages.

Af en toe probeer ik toch eens een boek vast te nemen. Meestal zijn dat vrij technische boeken, maar ik lees ook wel eens de jeugdboeken van mijn zus omdat die hier rondslingeren, of een roman. Toevallig ben ik juist in het boek de meisjesschilder van Monika Feth bezig, een bloedstollende thriller over de obsessie van een kunstenaar voor de schoonheid van zijn zus. Tussen haakjes: écht wel confronterend als je het leest op je veertiende volgens mij.

2. Open the book to page 123 and find the 5th sentence.

Daar was het snikheet, want ze waren net aan het koken.

3. Post the next 3 sentences.

‘Hoi, Ilka!’ Jette duwde haar een lepel in haar hand. ‘Proef eens. Ik krijg de saus niet echt goed.’

Meh. Maar het is spannender op momenten hoor!

MonsieurM , Pieter en Tim: benieuwd wat jullie zoal lezen. Vangen dus, dat stokje!

links for 2008-04-26

Video conversaties vanuit andere perspectieven

De introductie van video commentaren op Techcrunch deed heel wat stof opwaaien in de blogosofeer. Op ReadWriteWeb stond te lezen waarom video reacties overroepen zijn. Aanvankelijk juichte ik video conversaties toe, dat wil ik een beetje nuanceren en mijn mening beter onderbouwen.

Het is inderdaad zo, dat zoekmachines de inhoud van video’s niet kunnen scannen. Het klopt dat je geen hyperlinks kan gebruiken in video’s zoals je dat normaal gewoon bent. Toegankelijkheid is echter het grootste probleem: dove mensen worden sowieso al uitgesloten met klank en geluid en blinde mensen gebruiken screen readers die tekst voorlezen, wat ook met beeldmateriaal (nog) niet mogelijk is. Video reacties zouden ook moeilijker te modereren zijn: akkoord, maar ik denk niet dat mensen massaal video’s zullen gebruiken. Je leest toch ook niet alle honderden reacties op een nieuwssite?

Of de kwaliteit van reacties door middel van video’s er op vooruit gaat durf ik niet zeggen, maar of ze er op achteruit gaat is ook niet zeker. Het gebruik van verbale graffiti (euhm, err, enzovoort) kan lastig zijn en het filteren van verschillende video’s kan ook menig tijd innemen. Daarom dat ik denk dat het misschien geen slecht idee is een reputatie systeem (denkrichting vroegere comment rating) voor diensten als viddler en seesmic te ontwikkelen. Hierdoor zouden gebruikers beoordeeld kunnen worden op basis van de kwaliteit (inhoud en spraakvaardigheid) van hun reacties door andere gebruikers.

Ondanks de opgesomde limieten, ben ik hoe dan ook nog steeds een hevig voorstander voor video conversaties. Voor mij tellen de mogelijkheden vooral. Het is ten eerste een nieuwe, persoonlijk communicatiekanaal. Bovendien is het reeds bewezen: het Internet is verzot van video’s. YouTube, podcasts, screencasts en Zattoo zijn maar enkele succesvolle voorbeelden. Voor lifeblogs en sites zoals blip.tv zie ik een hoog potentieel voor video conversaties, maar minder voor bijvoorbeeld nieuwssites. Het is alleszins gedurfd van TechCrunch. Tenslotte is het waar dat er accessibility problemen zijn met video, maar heb je ooit al eens iets negatiefs gehoord daarover bij YouTube? Verreik horizonten en wees niet zo terughoudend, het kan heus geen kwaad.

Stokje over zintuigen

Vaantje wierp me een stokje toe en ik heb het gevangen. Het stokje gaat over onze zintuigen: ruiken, smaken, horen, zien en voelen.

De top 3 van mijn neus

 1. De geur van vers gemaaid gras
 2. De geur van verse koffie
 3. De geur van bepaalde parfums waarop ik geen naam kan plakken

De top 3 van mijn smaakpapillen

 1. Pasta! Pasta! Pasta!
 2. Chocolade
 3. Doritos

De top 3 van mijn oren

 1. Akoestische gitaren
 2. Piano en viool
 3. Goede muziek natuurlijk!

De top 3 van mijn ogen

 1. Vrouwelijk schoon
 2. Reusachtige reclame panelen
 3. Natuur landschappen

De top 3 van mijn huid

 1. Verfrissende douche
 2. Mutsen en hoodies
 3. Een ligstoel of zetel

Het reeds doorgezaagde stokje gooi ik naar Henk, Phil en Jos, drie medebloggers die ik heb leren kennen tijdes de VS reis. Hopelijk vangen ze het!