The Internet never erases

Google is 10 jaar, en om dat te vieren staat de Google search 2001 terug online. Een interessante observatie, omdat het niet alleen pure nostalgie is, maar ook omdat je meteen merkt dat de hoeveelheid data aanzienlijk groter is geworden. Tijden zijn bovendien fundamenteel anders. Tja, er bestonden toen nog geen iPhone’s en YouTube’s. Lees zeker de FAQ ook eens waarom de zoekmachine van 98 niet online staat.

Zoek je op bijvoorbeeld Barack Obama en klik je door, word je naar het Internet Archive doorgestuurd waar je de authentieke website kan raadplegen. En ik dacht toen: misschien moet ik ook maar eens mijn internet avonturen onder de loep te nemen en delen met jou. Hoe ben ik veranderd? After all: the internet never erases.

Kijk, het begon allemaal met The Simpsons voor mij en ik had een neef die bij Planet Internet werkte destijds. Mijn eerste afbeeldingen van The Simpsons maakte ik in paint, pixel voor pixel. En pittig detail: toen had ik het nog over wallapers in plaats van wallpapers en nam ik diskettes mee naar de bib die telkens weer volstonden met wagens voor mijn auto website die er nooit één is geworden.

Simpsons Central (andere layout), eerst gehost op getduffed.com, daarna doorgelinkt via een cjb.net account was mijn allereerste website. Dat was ergens eind 2001, begin 2002. Elke dag na school tekende ik framegrabs (TV screens, zo je het wil) over in Macromedia Flash om ze tot fraaie (kuch!), gevectoriseerde plaatjes om te vormen. Uren heb ik er aan besteed en als ik bekijk heb ik nog nooit in mijn leven zo gefocust en geconcentreerd met iets bezig geweest.

De volgende jaren heb ik nog actief de Simpsons scene gevolgd. De liefde verhouding is blijven voortleven, maar wat het Internet betreft had ik grotere ambities. Mijn kameraad Guus en mezelf hebben dan funkybytes.com omgedoopt in een community site, genre tweakers.net. Het waren geeky tijden, toen. Er werden duizenden lijnen PHP geschreven. Maar de nieuws site was niet zo’n groot succes, dus schakelden we over naar forum software die ik zelf geschreven heb. We verhuisden het domein naar funkybytes.net en probeerden het terug met een nieuws site, dit keer aangedreven door phpBB software. Helaas hadden we voortdurend hosting problemen. Maar het was fijn, we hadden enkele honderden leden. En ja, er vond af en toe zelfs een meeting plaats, zoals in de Efteling destijds. Dat heeft zo tot eind 2005, na de zoveelste verandering, voortgeduurd.

En toen ben ik beginnen bloggen. Aanvankelijk met een groepsblog, want op één of andere manier heb ik natuurlijk mijn vrienden kunnen overtuigen om te bloggen. Zo zijn we begin 2003 gestart met een blog (de achterliggende code weer zelf geschreven) isanecrew.tk genaamd, die later cnxsite.be werd. Met het laatste design was ook dat verhaaltje afgelopen.

En toen is het even stil geweest en heb ik de geniale wordpress blogware ontdekt. Sindsdien heb ik nog maar weinig code zelf geschreven, wat wel jammer is, want het platform nodigt juist uit om er nieuwe functionaliteit aan toe te voegen. Omdat het domein cnxsite.be nog steeds verder leefde, ben ik dan maar gestart met een persoonlijk weblog.

Op dat moment was ik het even beu, het begin van het studentenleven, weet je wel. Het verhaal eindigt hier, nog steeds gepassioneerd door dat zelfde web. Hier blog ik onder mijn eigen naam en vandaag, 1 oktober, ben ik exact één jaar bezig. Zo is het begonnen en recht uit mijn hart hoop ik dat het nog even mag verder duren.

Hoe ziet jouw internet tijdlijn er trouwens uit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *