Aanwervingsstop?

Velen van mijn vrienden zullen dit jaar afstuderen en de arbeidsmarkt betreden. Onlangs stelde ik me de volgende vraag: hoe zal de credit crunch impact hebben op dit aanstormend talent?

TechCrunch lanceerde een paar weken geleden de Layoff Tracker dat een goed beeld vormt van recente ontslagen in de technologiesector als gevolg van de krediet crisis. Het is duidelijk dat de financiële crisis de economie ontwricht. Zo is het misschien ook niet toevallig dat LinkedIn het beter dan ooit doet.

Dat veranderingen in het economische klimaat resulteert in ontslagen is niet verwonderlijk, en in de technologische industrie, die sterk onderhevig is aan veranderingen is dat zeer zichtbaar. Gegeven de ontslagen, zal de conjunctuur wijziging ook resulteren in minder nieuwe jobs en aanwervingen? Met andere woorden: zullen pas afgestudeerden het moeilijker hebben een job te vinden? De afgelopen weken heb ik verschillende job events bijgewoond en vandaag zat er nog een uitnodiging voor Elevate 08 in de mailbox. Maar dat zegt natuurlijk niets over een evolutie richting aanwervingsstop.

Het lijkt me logisch dat bedrijven met een zekere terughoudendheid naar de toekomst zullen kijken en dat er op de korte termijn minder mensen zullen gerekruteerd worden. Maar toen merkte een vriend van mij op dat door de crisis afgestudeerden juist wel in aanmerking komen voor aanwerving. Deskundigen en mensen met een probleem-oplossend denkvermogen, argumenteert hij, die in staat zijn om de heropleving mee te realiseren en een nuchtere kijk hebben op de problematiek zullen we meer dan ooit nodig hebben. Profielen zoals financiële analisten en beoefenaars van tax & legal praktijken zullen zeer in de markt liggen.

Hij heeft wel een punt geloof ik, maar zal het voor alle afgestudeerden zo gaan? Wat met IT’ers, metselaren, dierenartsen en hypotheekverleners? Nu komt het er voor studenten aan om de juiste competenties te ontwikkelen en voor de bedrijven om die profielen aan te trekken om met innovatie het verschil te maken.

Om over na te denken. Wat denk jij?

2 thoughts on “Aanwervingsstop?”

  1. Krediet crisis is momenteel erg hot. Volgens mij raakt het de gewone mens niet (mits hij/zij niet ontslagen is).
    De bedrijven die een goed onderpand hebben en een extra lening nodig hebben voor extra investeringen, die hebben het zwaar.
    Banken die in eens 2,5 procent extra rente vragen (risico rente) bovenop de gewone rente, dat noem ik oplichterij.
    Rob Grotewaal

  2. Een aflossingvrije hypotheek heeft ook voordelen! Het woord verraad het al: een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u niets aflost. De woning waar de hypotheek op rust zal dus ook niet van u worden. U betaalt alleen hypotheekrente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *