Carcassonne en Bakong

Onlangs hadden we vrienden op bezoek en ze brachten een aantal bordspellen mee. Dat is niet iets waar ik aan gewoon ben, maar we waren allemaal wel enthousiast. Want toegegeven, zulke spellen zijn sociaal en interactief. Je kijkt naar elkaar, in plaats van naar een computerscherm te staren. Kortom, het is gewoon gezellig.

Carcassonne en Bakong kwamen uiteindelijk op de tafel terecht.

Carcassonne is een Zuidfranse stad (duh!) die beroemd is om haar vesting, die uit de tijd van de Romeinen stamt. Het idee is dat de spelers hun horigen op pad sturen om op de wegen (struikrovers), in de steden (ridders) en kloosters (monniken) en op de akkers (boeren) fortuin te vergaren. Je moet dus je horigen zo inzetten op de landtegels om zoveel mogelijk succes te hebben. Dus, als het jouw beurt is dan trek je een landtegel, je plaatst die op het veld en je kan kiezen of je op die landtegel een horige plaatst. Als door het plaatsen van de landtegel, steden, kloosters of wegen zijn afgebouwd dan verdien je punten. Als alle landtegels zijn geplaatst eindigt het spel en worden de punten geteld. Alle niet afgebouwde steden, kloosters en wegen leveren 1 punt per tegel en 1 punt per wapen op. Ook de boeren worden nu geteld. Iedere afgebouwde stad levert 4 punten op als deze in het betreffende weiland ligt.

Carcasonne is best een uitdaging. Het is een strategiespel, net zoals Risk, maar het is wel eenvoudiger is mijn indruk.

Bakong is ook een ongelofelijk cool en gezellig spel.

Je dient zoveel mogelijk edelstenen te verzamelen doorheen de Cambodiaanse jungle, tot je een tempel bereikt. Vervolgens dien je die edelstenen terug te brengen naar het basiskamp. Elke speler heeft een rugzak met items om te overleven en om de edelstenen veilig terug te brengen. De items verzamel je onderweg, maar er is slechts beperkt plaats in de rugzak. Ook is het pad doorheen de jungle is verradelijk omdat er valstrikken verborgen zijn.  Het doel is om zoveel mogelijk edelstenen te verzamelen en terug te brengen naar het basiskamp. In feite heb je twee dobbelstenen. Eén gebruik je om je pion te verplaatsen, de andere om een plaatje om te draaien. Het hele idee is dus om de plaatjes te onthouden en te voorkomen dat je in een valstrik trapt. Als je eerst in de tempel aankomt, verdien je extra grote edelstenen. De strategie om zo snel mogelijk aan te komen geeft je een voordeel, maar laatst was ik de traagste en had ik uiteindelijk de meeste punten. Dus het is allemaal nogal onvoorspelbaar wat de uitkomst zal zijn. Daarom is het ook een spel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *